Ύπνος και κιρκαδικός ρυθμός: για να κοιμούνται όλοι το βράδυ!

Ο κιρκαδικός ρυθμός  ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι και μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της ημέρας και τη νύχτα οι ρυθμοί όπως είναι φυσιολογικό πέφτουν.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο αντιλαμβάνεται τις περιόδους ημέρας και νύχτας από την αλλαγή της θερμοκρασίας, τη φυσική δραστηριότητα της μητέρας και τη μεταφορά μέσω του πλακούντα ορμονών όπως η κορτιζόλη και η μελατονίνη.

Όταν όμως γεννηθούν ο κιρκαδικός τους ρυθμός είναι ανώριμος και αυτό συνεχίζεται πρώτους μήνες της ζωής τους.

Δεν παράγουν αμέσως τις ορμόνες αυτές ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους κιρκάδιο ρυθμό.Με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να ξεχωρίσουν τη μέρα από τη νύχτα και μοιραία ο ύπνος δεν ακολουθεί ένα φυσιολογικό ρυθμό.

Όμως στα νεογνά που θηλάζουν τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με την παρακάτω έρευνα η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει σύμφωνα με τον κιρκάδιο ρυθμό (“βιολογικό ρολόι”) της μητέρας, με αποτέλεσμα τα μωρά  να ακολουθούν τον βιολογικό ρολόι της μαμάς τους μέσου του θηλασμού.

Συγκεκριμένα παρατηρείται πως η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι υψηλότερη τα βράδια, κάτι που βοηθάει τα νεογνά να διανύουν μεγαλύτερες περιόδους ύπνου.

Επίσης η τριπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλει στη δημιουργία μελατονίνης, παρατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα τη νύχτα.

Μελέτες επιβεβαιώνουν οτι η περιεκτικότητα στο μητρικό γάλα και άλλων βιταμινών και ορμονών όπως ο σίδηρος και η κορτιζόλη επηρεάζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό.

Έτσι οι θηλάζουσες μήτερες έχουν ένα λόγο παραπάνω να θηλάζουν….να κοιμούνται ΟΛΟΙ τη νύχτα.

ΠΗΓΗ: http://www.mothering.com/articles/breast-milk-composition-changes-with-mothers-circadian-rhythm/?fbclid=IwAR0eGiCBXwB_vmimDPoTnVGnfzDSKlGq220yEAzbZMcfr0onrwErnjJQMFI (προσπελάστηκε Ιαν 2020)