Αναρωτιέστε αν είστε έγκυος; Όντως υπάρχουν έγκαιρα συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να δείχνουν την πιθανότητα να είστε έγκυος. Βέβαια, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε σίγουρα είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

 

Σας μπήκαν λοιπόν οι σκέψεις και ιδέες οτι μπορεί να είστε έγκυος! Και μάλλον έχετε δίκιο να αναρωτιέστε καθώς έχετε κάποια συμπτώματα στο σώμα σας. Ωστόσο το γεγονός ότι παρατηρείτε κάποια συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε έγκυος. Αυτά μπορεί να προκληθούν από άλλα πράγματα.   Λάβετε υπόψιν σας επίσης, οτι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Γιαυτό και κάθε γυναίκα δεν έχει τα ίδια συμπτώματα εγκυμοσύνης. Μάλιστα, υπάρχει διαφορά στα συμπτώματα ακόμη και από τη μια εγκυμοσύνη στην επόμενη πόσο μάλλον μεταξύ διαφορετικών γυναικών. Πάντως αν υπάρχουν συμπτώματα μια πραγματικής εγκυμοσύνης, μια γυναίκα  θα μπορούσε να παρατηρήσει όχι μόνο ένα αλλά συνδυασμό αυτών.

Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία και μια καλή και ήρεμη προσέγγιση.  Τελικά, ο μόνος σίγουρος τρόπος ώστε να το διαπιστώσετε, είναι ένα τεστ εγκυμοσύνης. Εφόσον όμως σας μπήκαν οι ιδέες και δεν έχετε κάνει ακόμη το τεστ εγκυμοσύνης,  θα σας βοηθήσουμε παραθέτοντας κάποια σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης, αμέσως παρακάτω.

Κηλίδες αίματος

Αλλαγές στο στήθος

Έντονη Κόπωση

Ναυτία (Πρωινή Ασθένεια)

«Χαμένη περίοδος»

Άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Πιο αναλυτικά:

Κηλίδες αίματος

Μετά την σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας με αποτέλεσμα  να προκαλέσει ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης  τις κηλίδες αίματος .

Αυτό ονομάζεται αιμορραγία εμφύτευσης . Εμφανίζεται  από έξι έως 12 ημέρες μετά την γονιμοποίηση.

Αλλαγές στο στήθος

Οι αλλαγές του μαστού είναι ένα ακόμη πολύ πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα ορμονών μιας γυναίκας μεταβάλλονται γρήγορα μετά τη σύλληψη. Λόγω των αλλαγών, τα στήθη της μπορεί να γίνουν πρησμένα και εμφανίζονται  ευαίσθητα στην αφή. Η περιοχή γύρω από τις θηλές, που ονομάζεται areola, μπορεί επίσης να σκουραίνει.

Οι αλλαγές είναι ένα πρόωρο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, να έχετε κατά νου ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να συνηθίσετε στα νέα επίπεδα ορμονών.

Έντονη Κόπωση

Το αίσθημα πολύ κουρασμένου είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη, ξεκινώντας από νωρίς.

Μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένη μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

Γιατί; Συχνά σχετίζεται με ένα υψηλό επίπεδο ορμόνης που ονομάζεται προγεστερόνη αν και μπορούν να συμβάλουν και άλλα πράγματα – όπως τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η αύξηση της παραγωγής αίματος .

Εάν η κόπωση σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό  να καταναλώνεται τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο .

Ναυτία (Πρωινή Ασθένεια)

Η πρωινή ασθένεια είναι ένα διάσημο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Αλλά δεν το παίρνουν όλες οι έγκυες γυναίκες.

Η ακριβής αιτία της πρωινής ασθένειας δεν είναι γνωστή, αλλά οι ορμόνες εγκυμοσύνης πιθανώς συμβάλλουν σε αυτό το σύμπτωμα. Η ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας αλλά πιο συχνά το πρωί.

Ευτυχώς, τα συμπτώματα μειώνονται για πολλές γυναίκες περίπου την 13η ή την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους.

Εν τω μεταξύ, φροντίστε να τρώτε μια υγιεινή διατροφή έτσι ώστε εσείς και το αναπτυσσόμενο μωρό σας να παίρνετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

«Χαμένη περίοδος»

Το πιο προφανές πρόωρο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης – και αυτό που ωθεί τις περισσότερες γυναίκες να πάρουν τεστ εγκυμοσύνης – είναι μια χαμένη περίοδος .

Επίσης, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν κάποια αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Εάν είστε έγκυος, ρωτήστε τη μαία σας τι πρέπει να γνωρίζετε με αιμορραγία. Για παράδειγμα, όταν αιμορραγεί κανονικά και πότε είναι σημάδι έκτακτης ανάγκης;

Υπάρχουν λόγοι, εκτός από την εγκυμοσύνη, για την απώλεια μιας περιόδου. Ορμονικά προβλήματα, κόπωση ή άγχος είναι άλλες δυνατότητες. Ορισμένες γυναίκες χάνουν την περίοδο όταν σταματούν να παίρνουν τα αντισυλληπτικά χάπια . Αλλά εάν μια περίοδος είναι αργά και η εγκυμοσύνη είναι μια πιθανότητα, μπορεί να θέλετε να πάρετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Άλλα έγκαιρα συμπτώματα

Η εγκυμοσύνη φέρνει αλλαγές στην ορμονική σας ισορροπία.Και αυτό μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

  • Συχνή ούρηση . Για πολλές γυναίκες, αυτό ξεκινά την έκτη ή όγδοη εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Αν και αυτό μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος , διαβήτη ή χρήση διουρητικών , αν είστε έγκυος, πιθανότατα οφείλεται σε ορμονικά επίπεδα.
  • Δυσκοιλιότητα . Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης ορμόνης μπορεί να σας προκαλέσουν δυσκοιλιότητα . Η προγεστερόνη αναγκάζει τα τρόφιμα να περάσουν πιο αργά μέσω των εντέρων . Για να διευκολύνετε το πρόβλημα, πίνετε άφθονο νερό, ασκείστε και τρώτε πολλά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες.
  • Αλλαγές  στη διάθεση. Αυτά είναι κοινά, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αυτές σχετίζονται επίσης με αλλαγές στις ορμόνες.
  • Πονοκέφαλοι και πόνος στην πλάτη . Πολλές έγκυες γυναίκες αναφέρουν συχνά ήπιους πονοκεφάλους , ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν πόνο στην πλάτη.
  • Ζάλη και λιποθυμία. Αυτά μπορεί να σχετίζονται με τη διάλυση των αιμοφόρων αγγείων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Μια έγκυος γυναίκα θα μπορούσε να έχει όλα αυτά τα συμπτώματα, ή ίσως να έχει μόνο ένα ή δύο. Εάν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα γίνει ενοχλητικό, μιλήστε με τους ειδικούς. Συμβουλευτείτε τη μαία σας και επικοινωνήστε μαζί της για ότι σας απασχολεί. Είναι η πλέον κατάλληλη για να σας συμβουλέψει για την εγκυμοσύνη σας.

Και μην ξεχνάτε, ο σίγουρος τρόπος για να το διαπιστώσετε, είναι ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Αν λοιπόν είστε έγκυος , Συγχαρητήρια!

ΠΗΓΕΣ:

Το κείμενο βασίζεται στο «Early Pregnancy Symptoms», https://tinyurl.com/y2snaoku