Συγκοίμηση και σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου

Η συγκοίμηση μητέρα-βρέφους (bedsharing) είναι απο τις σημαντικότερες επιλογές μετά τη γέννα και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τα οφέλη καθώς και τους κινδύνους.

Πρόσφατα μάλιστα, ο ερευνητικός οργανισμός «Academy of Breastfeeding Medicine» ανανέωσε το πρωτόκολλο τους σχετικά με την συγκοίμηση και τον θηλασμό «breastsleeping» («πρωτόκολλο» σημαίνει οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους). Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την συγκοίμηση και τον θηλασμό δείχνουν ότι αυτή βοηθά τόσο τον αποκλειστικό θηλασμό όσο και τον μακροχρόνιο θηλασμό.  Είναι δε ενδιαφέρον οτι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αναφέρει πως η συγκοίμηση δεν επιφέρει καμία επικινδυνότητα σχετικά με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.

Σχετικά μάλιστα με αυτό, τα επιστημονικά δεδομένα δείχουν οτι αυτό αποφεύγεται εφόσον πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας για τη συγκοίμιση δηλαδή δεν καπνίζει η μητέρα, δεν πίνει αλκοόλ, δεν παίρνει φάρμακα κλπ.

Ο θάνατος από ασφυξία είναι εξαιρετικά σπάνιος στα βρέφη που θηλάζουν. Επιπλέον, η επιλογή του ύπνου σε χωριστά κρεβάτια περιλαμβάνουν τον κίνδυνο πρόωρου απογαλακτισμού, τον κίνδυνο να μειωθεί η παραγωγή της μητέρα αισθητά εξαιτίας λιγότερων νυχτερινών θηλασμών. Για να αποφύγουμε τα παραπάνω η συγκοίμηση είναι η καλύτερη επιλογή όμως πρέπει να αποφεύγεται η συγκοίμηση χωρίς να πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας πχ συγκοίμηση σε καναπέ, καρέκλα ή σε κρεβάτι.

Καταλήγοντας, το άρθρο ξεκαθαρίζει τα σημαντικά οφέλη της συγκοίμησης και θηλασμού καθώς προσφέρει όλα τα οφέλη στο βρέφος και τη μητέρα και με εφόσον τηρηθούν οι κανόνες δεν υπάρχει επικινδυνότητα για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.

ΠΗΓΗ: https://doi.org/10.1089/bfm.2019.29144.psb (προσπελάστηκε Ιαν 2020)