“Παιδιά κάτω των δύο ετών έχουν πρόβλημα ανάπτυξης αν διατρέφονται με ανθυγιεινές τροφές”

Μια καλά τεκμηριωμένη  έρευνα που σόκαρε αρκετά τον επιστημονικό κόσμο αλλά και ευρύτερο κοινό διεξήχθη στην Κοιλάδα του Κατμαντού και χρησιμοποίησε ως δείγμα οικογένειες 745 παιδιών ηλικίας μεταξύ 12 και 23 μηνών.

«Τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών στο Νεπάλ παίρνουν το ένα τέταρτο των θερμίδων τους από το πρόχειρο φαγητό, σύμφωνα με την πρωτοποριακή έρευνα που προειδοποιεί ότι η διατροφή τους συνδέεται με κακή ανάπτυξη και τον υποσιτισμό.»

«Μπισκότα, πατατάκια, στιγμιαία ζυμαρικά και ζαχαρούχα ποτά φαίνεται να εκτοπίζουν τρόφιμα με τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά τα μωρά πρέπει να αναπτυχθούν καλά, λένε οι ερευνητές. Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, δείχνει ότι η δίαιτα του 21ου αιώνα που χαρακτηρίζεται από ανεπιθύμητη τροφή που διαδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο δεν συνδέεται μόνο με την παχυσαρκία αλλά και με την κακή ανάπτυξη των παιδιών.»

“Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα παιδιά καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ προϊόντα με συγκλονιστικό ρυθμό”, δήλωσε ο Δρ Atul Upadhyay, συν-συγγραφέας στο χαρτί. “Περισσότερη προσοχή και προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και στην ανάπτυξη στρατηγικών για τον περιορισμό της κατανάλωσης ανθυγιεινών προϊόντων σνακ στα μικρά παιδιά”.

Η Αλίσια Πράις, επικεφαλής ερευνήτρια τόνισε ότι “τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για τους ερευνητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες πάνω στο ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα ανθυγιεινά προϊόντα στην ανάπτυξη των παιδιών”.

Σχολιάζοντας την είδηση που πραγματικά είναι σοκαριστική, τονίζουμε οτι κάποιοι φροντιστές των παιδιών και στην Ελλάδα (γονείς παππούδες, θείοι) μπορεί να υποκύψουν στα θελήματα των παιδιών για τέτοιου είδους σνακ και τα προβλήματα να εμφανιστούν ή να εμφανίζονται ήδη και στην Ελλάδα. Είναι εύκολη η πρόσβαση σε τέτοιου είδους τροφές και ο πειρασμός είναι τεράστιος. Για τον λόγο αυτό, οι μανούλες ας προσπαθήσουν να θηλάσουν όσο περισσότερο γίνεται καθώς τα περισσότερα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά στους πρώτους 12-24 μήνες εκτιμούν το γάλα της μητέρας τους ως την κορυφαία τροφή για εκείνα και το προτιμούν. Παράλληλα, η προσπάθειά μας καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα πολλά ανθυγιεινά σνακ επικεντρώνοντας στις καλές εναλλακτικές για τα παιδιά όπως νόστιμα καλομαγειρεμένα φαγητά και γλυκά, προϊόντα βασισμένα στα φρούτα, δημητριακά και ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι και ζάχαρη.

Πηγή: Sarah Boseley “ Health editor Babies in Nepal get quarter of calories from junk food”,The Guardian, Wednesday July 2019,https://www.theguardian.com/science/2019/jul/17/babies-nepal-get-quarter-calories-junk-food-study (πρόσβαση Ιούλιος 2019)

Mamamnio.gr