Η διατροφή στα βρέφη και παιδιά είναι σημαντικό θέμα καθώς μετά τον 6 μήνα γίνεται η εισαγωγή των στέρεων τροφών.

Ποσό όμως οι διατροφικές συνήθειες που εμείς μαθαίνουμε στα παιδιά μας από τόσο μικρή ηλικία είναι σωστές;

Σχεδόν το ένα τρίτο των βρεφικών τροφών περιέχουν ζάχαρη, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή άλλα γλυκαντικά, συστατικά που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που προορίζονται για τα μικρά παιδιά.

Ο ΠΟΥ  εξέτασε 8.000 προϊόντα σε περισσότερα από 500 καταστήματα στη Βιέννη, τη Σόφια, τη Χάιφα και τη Βουδαπέστη από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο το 2018 βρήκε πως σχεδόν στα μισά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν πάνω από το 30% των θερμίδων προέρχονται από ζάχαρη και περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων περιλαμβάνει προσθήκη ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών.

Το 28% με 60% των προϊόντων παρουσιάζονται ότι είναι κατάλληλα για βρέφη κάτω των έξι μηνών, αντίθετα με την συνιστώμενη οδηγία του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία τα βρέφη κάτω των έξι μηνών πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα και επομένως κανένα προϊόν δεν θα πρέπει να διαφημίζεται ως κατάλληλη εναλλακτική.

Τα προϊόντα αυτά είναι ευρέως διαδεδομένα και στην ελληνική αγορά.

Το μεγάλο ποσοστό περιεκτικότητας σε ζάχαρη εγκυμονεί κινδύνους για τα μικρά παιδιά.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που καταναλώνουν αυτές τις τροφές πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα μεγαλώνοντας και να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια π.χ.τερηδόνα.

Τα παιδιά εθίζονται στη ζάχαρη. Δημιουργείται μια βλαβερή προτίμηση στα προϊόντα με ζάχαρη η οποία μπορεί να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή του παιδιού.

Η προσθήκη ζάχαρης και τα γλυκαντικά πρέπει να βγουν από τη διατροφή των μωρών.

Επιπρόσθετα η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένου και των χυμών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

Οι επισημάνσεις στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, κυρίως στο συμπυκνωμένο χυμό και στο συμπυκνωμένο γάλα και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, πρέπει να αναγράφουν ότι δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται να καταναλώνουν ¨παιδικές¨ τροφές. Το διαιτολόγιο τους θα πρέπει να ακολουθεί τον υγιεινό τρόπο ζωής των ενηλίκων. Οι σωστές διατροφικές συνήθεις χτίζονται από πολύ νωρίς. Μη ξεχνάμε οτι τα μωρά και τα παιδιά μιμούνται σε όλα τους γονείς τους. Αν η οικογένεια ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο το παιδί μαθαίνει και προσαρμόζει τις διατροφικές του συνήθειες τις όποιες ακολουθεί σε όλη του ζωή.

Η σωστές διατροφικές συνήθεις κατά την νεογνική και την προσχολική περίοδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσει βέλτιστη ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού και την καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα στη ζωή του.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ