Σύμφωνα με νέα έρευνα, χάρη σε μία εξέταση αίματος που θα ταυτοποιεί την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος στις ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα, ο καρκίνος του μαστού θα μπορεί να ανιχνευτεί έως και πέντε χρόνια πριν την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήχθη από τη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ερευνητική ομάδα σύγκρινε τα δείγματα αίματος 90 ατόμων που έπασχαν από καρκίνο του μαστού με εκείνα 90 υγιών ατόμων. Οι ερευνητές κατάφεραν να διαπιστώσουν την ύπαρξη καρκίνου του μαστού στο 37% των πασχόντων και τη μη ύπαρξη του στο 79% των υγιών ατόμων και πιστεύουν ότι με τη βελτίωση της ακρίβειας της εξέτασης αυτής θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και να διαγνώσουμε την ασθένεια απλά και μόνο με μια εξέταση αίματος.

Οι επιστήμονες στέκονται φυσικά και στο χαμηλό κόστος αυτής της εξέτασης, συγκριτικά με τη  μαστογραφία. Το χαμηλό κόστος θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα εφαρμογής στα νοσοκομεία και κλινικές στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού ακόμη και για λιγότερο ανατυσσόμενες χώρες.

Δυστυχώς ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες με 55.000 διαγνώσεις ετησίως και 11.500 θανάτους. Η ανακάλυψη αυτή δίνει πολλές ελπίδες για τη μείωση του.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νational Cancer Institute, The Guardian, Telegraph (Νοέμβριος 2019)