Όταν ένα ζευγάρι σχεδιάζει μια εγκυμοσύνη η γυναίκα πρέπει να προγραμματίσει τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε αυτές να εκτιμηθούν, πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης, τα πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση με τους επαγγελματίες υγείας, και κυρίως η εξέταση πριν από την κύηση, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη και θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός του έτους και πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης. Είναι δυνατό να γίνει από κάποιο γιατρό και κυρίως τον γυναικολόγο συνδυαστικά με τις συμβουλές της μαίας.

Η φροντίδα πριν από τη σύλληψη έχει σκοπό την πρόληψη ώστε να ανιχνευθούν και να βελτιωθούν τυχόν ιατρικά ζητήματα αλλά και συνήθειες ή συμπεριφορές ώστε να μην φέρουν μαζί τους πιθανό ρίσκο για την εγκυμοσύνη της μελλοντικής μητέρας.

Η πρώτη αυτή εξέταση εστιάζει στα εξής σημεία:

  • Αναζήτηση πιθανών άγνωστων ιατρικών ζητημάτων, όπως η χρόνια αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά, νεφρικά ή πνευμονικά νοσήματα ή ακόμη και τα ενδοκρινολογικά νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και οι θυρεοειδοπάθειες.
  • Πραγματοποίηση του συνήθους γυναικολογικού ελέγχου, εφόσον δεν έχουν ακολουθηθεί τα προγράμματα πληθυσμιακής διαλογής.
  • Πρωτογενής πρόληψη μιας ομάδας εμβρυϊκών ανωμαλιών, όπως οι βλάβες του νευρικού σωλήνα, μέσω της συμπλήρωσης βιταμινών με φυλλικό οξύ. Έχει διαπιστωθεί ότι τα κατάλληλα επίπεδα φυλλικού οξέος ωφελούν την έγκαιρη διαμόρφωση του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου και ως εκ τούτου έχει γενικευθεί η χρήση του ως συμπληρώματος.
  • Υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών όταν επιδιώκεται μια εγκυμοσύνη. Συνιστώνται τόσο η πλήρης και υγιεινή διατροφή όσο και η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος.
  • Θέματα γονεϊκότητας και ομαλής ψυχικής υγείας του ευρύτερου περιβάλλοντος που διαβιώνει η μέλλουσα μητέρα, θέματα που μπορεί να συζητήσει ιδιαίτερα, με τη μαία της.