Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το μητρικό γάλα αποτελεί τη μοναδική τροφή για τα βρέφη έως περίπου τους 6 μήνες και καλύπτει το 100% των ενεργειακών τους αναγκών.

Μεταξύ 6-8 μηνών, τα στερεά τρόφιμα καλύπτουν περίπου το ένα πέμπτο (20%) των αναγκών του βρέφους, ενώ μεταξύ 9-12 μηνών τα στερεά τρόφιμα καλύπτουν λίγο λιγότερο από το μισό των ενεργειακών του αναγκών. Η χρονική στιγμή εισαγωγής στερεών τροφίμων είναι πολύ σημαντική και πρέπει να είναι στον 6 μήνα.

Η ικανότητα ενός μωρού να φάει με ασφάλεια δεν αναπτύσσεται πριν τους 6 μήνες. Αυτό οφείλεται εν μέρει, στο γεγονός ότι τα αντανακλαστικά του δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πνιγμού. Το πεπτικό σύστημα επίσης δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο ώστε να πέψει τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο στερεό φαγητό.

Για να ξέρετε ακριβώς πότε να ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στα σημάδια που θα δείξει το ίδιο το μωρό. Δώστε προσοχή στα παρακάτω.

Το μωρό θα πρέπει να έχει τουλάχιστον διπλασιάσει το βάρος γέννησης ή ζυγίζει τουλάχιστον 6 κιλά.
Το μωρό  θα πρέπει να μπορεί να κάθεται  σε ένα βρεφικό κάθισμα και να μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του επάνω μόνο του. 
Να ανοίγει το στόμα του, όταν το φαγητό έρχεται προς το μέρος του, να σας παρακολουθεί να τρώτε  και φαίνεται πρόθυμο να φάει.
Να μπορεί να μετακινήσει το φαγητό από το κουτάλι στο στόμα του. Εάν του προσφέρετε μια κουταλιά και τη σπρώχνει έξω από το στόμα του, ίσως δεν είναι έτοιμο ακόμα ίσως μπορεί να θέλετε να περιμένετε 1 ή 2 εβδομάδες και να προσπαθήσετε ξανά.

Οι παρακάτω οδηγίες εισαγωγής στερεών τροφίμων είναι σύμφωνες με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία  και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).