Το μητρικό γάλα “ταυτίζεται” με το μωράκι σας

Το μητρικό γάλα είναι η μόνη τροφή για το νεογνό που είναι φυσικά σχεδιασμένη. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο θηλασμός είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας. Η απόλυτη υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι οποιουδήποτε άλλου είναι απόλυτα καταξιωμένη. Κάθε χρόνος που περνάει προσφέρει νέα επιστημονικά δεδομένα για την τελειότητα του μητρικού γάλακτος και είναι βέβαιο ότι η διαδικάσια αυξήσεως των επιστημονικών κατοχυρωμένων πλεονεκτημάτων του θα εξακολουθήσει στο διηνεκές. Το εκπληκτικό είναι οτι η ασπίδα προστασίας διαρκεί για όλη του τη ζωή.  Ουσιαστικά όσο περισσότερα μια μητέρα θηλάζει προασπίζει με τον κάλυτερο δυνατό την υγεία του παιδιού της. Το μητρικό γάλα για το μικρό παιδάκι περιέχει ορμόνες που βοηθούν στην ανάπτυξη, στην ανοσία και την πρόληψη ασθενειών. Και επειδή μπορεί να απορεί κανείς τι συμβαίνει με το μητρικό γάλα, αλλάζει με τις μέρες και τους μήνες στη σύνθεσή του και προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού.

Πέρα από τις ωφέλιμες θρεπτικές αξίες του μητρικού θηλασμού, η αξία του ως συναισθηματική τροφή για το βρέφος ίσως είναι εξίσου ανεκτίμητη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο να πούμε ότι όχι μόνο το γάλα ταυτίζεται με το μωρό σας αλλά και το μωρό σας, σας ταυτίζει με το γάλα που του προσφέρεται, είστε εσείς η ίδια η φύση για εκείνο που το αγαπά και το φροντίζει!

 

Η σημασία του θηλασμού για τη μητέρα

Η μητέρα, μπορεί να κουράζεται για να ταϊσει το μικρό της, όμως νιώθει οτι προσφέρει τον καλύτερο εαυτό της για το μικρό της “ανθρωπάκι” που μόλις έφερε στον κόσμο. Είναι τόσο σημαντικό αυτό, που είναι βέβαιο οτι ο θηλασμός δημιουργεί και ενισχύει το δέσιμο και την αγάπη με το παιδί.

Απο οικονομικής πλευράς, ας μην ξεχνάμε οτι το μητρικό γάλα θηλασμού δεν έχει κόστος για την μητέρα και την οικογένεια. Το πολύ πολύ να χρειαστεί ένα θήλαστρο ή κάποια συσκευή που όμως σε σχέση με την αγορά έτοιμου γάλακτος του εμπορίου, είναι το ελάχιστο. Σκεφτείτε και την ευκολία για να τρέφει η μητέρα το μικρό της, καθώς δεν απαιτείται καμία προετοιμασία τροφής ή αποστείρωσης μπουκαλιών και η παροχή είναι άμεση, χωρίς καμία καθυστέρηση. Ιδιαίτερα κατα τη διάρκεια της νύχτας, που η ευκολία του θηλασμού σε σχέση με την προετοιμασία ξένου γάλακτος είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται περισσότερες εξηγήσεις. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει, οτι μητέρες που θηλάζουν μπορεί να κοιμούνται 30′-45′ περισσότερο απο τις άλλες μητέρες που δεν θηλάζουν, ανάμεσα στα γεύματα του βρέφους.

Είναι επίσης επιστημονικά διαπιστωμένο οτι για την μητέρα ο θηλασμός βοηθά τη μήτρα να επιστρέψει στο φυσιολογικό της μέγεθος πολύ πιο γρήγορα απο το να μή θηλάσει η μητέρα. Μερικές μανούλες εκπλήσσονται επίσης, που χάνουν εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης και αυτό λόγω του θηλασμού, και είναι βέβαια κι αυτό απολύτως επιβεβαιωμένο.

Ο θηλασμός για τη μητέρα, αποτελεί επίσης ασπίδα προστασίας για τη δική της υγεία καθώς έρευνας έχουν δείξει οτι μειώνει σημαντικά τους κινδύνους εμφάνισης μορφών καρκίνου, όπως του στήθους και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού ξεπερνούν τα όρια της οικογένειας. Λένε μάλιστα οτι ο θηλασμός αποτελεί μια ισχυρή οικολογική μορφή θρέψης. Καθώς δεν χρησιμοποιούνται συσκευές, δεν μολύνονται τα στοιχεία της φύσης (νερό, αέρας, έδαφος) και βέβαια δεν απαιτείται καταναλώση ενέργεια για την παραγωγή ή αποστείρωση των συσκευών αυτών αλλά και της προετοιμασίας του ξένου γάλακτος.