Πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας & UNICEF

Η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησαν το 1991 μία πρωτοβουλία γνωστή ως «Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη» σε μια προσπάθεια να εξασφαλισθεί ότι όλες οι υπηρεσίες μητρικής φροντίδας, είτε είναι μεμονωμένες είτε νοσοκομειακά συγκροτήματα θα υποστηρίζουν τις μητέρες να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τη διατροφή του παιδιού τους, απαλλαγμένες από εμπορικά συμφέροντα. Κάθε μαιευτήριο και νοσοκομείο για νεογέννητα θα πρέπει:

  • Να έχει γραπτή πολιτική σχετικά με το θηλασμό και να ενημερώνει συχνά το προσωπικό υγείας σχετικά με αυτή.
  • Να εκπαιδεύει το προσωπικό υγείας σε πρακτικές εμπειρίες απαραίτητες για την εφαρμογή της πολιτικής.
  • Να ενημερώνει όλες τις έγκυες γυναίκες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και την εφαρμογή του θηλασμού.
  • Να βοηθάει τις μητέρες να ξεκινήσουν το θηλασμό μέσα σε μισή ώρα από τη γέννηση του βρέφους.
  • Να δείχνει στις μητέρες πώς να θηλάσουν, και πώς να διατηρήσουν τη γαλουχία ακόμη και σε περιπτώσεις που πρέπει να αποχωριστούν από τα βρέφη.
  • Να μη δίνουν στα νεογέννητα τίποτε πόσιμο ή βρώσιμο, εκτός από το μητρικό γάλα (με εξαιρέσεις όπου υπάρχει ιατρική ένδειξη).
  • Να εφαρμόζουν την πρακτική της 24ωρης συγκατοίκησης μητέρας-νεογέννητου, στο ίδιο δωμάτιο και να μην αποχωρίζεται άσκοπα η μητέρα από το βρέφος της.
  • Να ενθαρρύνεται ο θηλασμός με βάση τις απαιτήσεις του βρέφους.
  • Να μη χορηγούνται θηλές ή πιπίλες σε θηλάζοντα βρέφη προκειμένου να ηρεμήσουν.
  • Να ενθαρρύνουν την εφαρμογή ομάδων υποστήριξης μητέρων και να τις συστήνουν στις μητέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο ή την κλινική.

Ο μητρικός θηλασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή για κάθε παιδί και μητέρα

O μητρικός θηλασμός είναι ο μοναδικός φυσικός και φυσιολογικός τρόπος σίτισης των βρεφών. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη και το πολυτιμότερο δώρο ζωής με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τη UNICEF και άλλους παγκόσμιους έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία.  Όσο για το  χρόνο του αποθηλασμού εξαρτάται αποκλειστικά από τη δυάδα, μητέρας και παιδιού Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με μητρικό γάλα, χωρίς να παίρνει καμιά άλλη στερεή ή υγρή τροφή.