Διατροφή κατά την Εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή. Από αυτήν εξαρτάται η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξάνονται οι ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Δεν χρειάζεται να «τρώτε για δύο», ακόμη κι αν περιμένετε δίδυμα. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ειδική δίαιτα. Σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα της τροφής. Το μυστικό της σωστής διατροφής είναι να ρυθμίσετε την ποσότητα των τροφών που τρώτε και όχι να αφαιρέσετε από το διαιτολόγιό σας όλα τα αγαπημένα σας φαγητά.
- Τρώτε καθημερινά ποικιλία τροφών ώστε να λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα θρεπτικών ουσιών που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας.
- Τρώγοντας υγιεινά βοηθάτε το μωρό σας να αναπτυχθεί σωστά και παράλληλα διατηρείτε το φυσιολογικό σας βάρος.
- Η ιδανική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη είναι περίπου 9-12 κιλά. Η αύξηση του βάρους, βέβαια, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται από το βάρος της πριν από την εγκυμοσύνη.
Ποιότητα vs Ποσότητα;
Συνεπώς, είναι απαραίτητο να προσέχετε την ποιότητα και την ποσότητα της διατροφής σας. Να συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας που σας φροντίζει σχετικά με το αν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην επίτευξη των συνιστώμενων ποσοτήτων.
Όσον αφορά στον καφέ και στο τσάι, ως ροφήματα στην εγκυμοσύνη, αλλά και στην καφεΐνη δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις και σαφείς οδηγίες ως προς την πρόσληψή της. Πάντως η κατανάλωση 2-3 ροφημάτων με καφεΐνη ημερησίως δε φαίνεται να επηρεάζει δυσμενώς την κύηση ενώ τα ροφήματα χωρίς καφεΐνη είναι επιτρεπτά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Ο διατροφικός στόχος αποτελεί μια πρόταση για την πρόσληψη ορισμένων ομάδων τροφών με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες της μητέρας και του εμβρύου. Αυτές οι ανάγκες επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής (καθιστική ζωή/φυσική άσκηση) και από την περίοδο της κύησης μεταξύ άλλων.
Ανάλογα με την ομάδα βάρους στην οποία ανήκετε θα οριστεί ο διατροφικός στόχος με μεγαλύτερη ή μικρότερη πρόσληψη θερμίδων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεται το βάρος της μητέρας. Είναι σημαντικό για την πρόληψη ασθενειών (όπως ο διαβήτης της κύησης). Το ίδιο και για την αποφυγή επιπλοκών κατά τον τοκετό (στην περίπτωση ενός εμβρύου με πολύ μεγάλο μέγεθος). Οι συνιστώμενες βαθμίδες αύξησης βάρους (για μονή κύηση) είναι:
► Μητέρα με χαμηλό βάρος: φυσιολογική πρόσληψη 12-18 kg
► Μητέρα με κανονικό βάρος: φυσιολογική πρόσληψη 11-15 kg
► Υπέρβαρη μητέρα: φυσιολογική πρόσληψη 6-7 kg
► Παχύσαρκη μητέρα: φυσιολογική πρόσληψη < 6 kg
Η Αύξηση Βάρους
Η αύξηση βάρους στη μητέρα οφείλεται στο έμβρυο, στον πλακούντα, στη συσσώρευση θρεπτικών συστατικών, στην παραγωγή επιπλέον αίματος, στα επιπλέον υγρά (όπως το αμνιακό υγρό) και στην αύξηση του μεγέθους του στήθους και της μήτρας. Αυτή η αύξηση βάρους είναι μεγαλύτερη στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης καθώς, σε αυτό το στάδιο, το έμβρυο αρχίζει να αυξάνει την ανάπτυξή του και να παίρνει βάρος.
Σε περιπτώσεις διδύμων ή πολύδυμων κυήσεων οι αριθμοί αλλάζουν όμως όχι πολύ περισσότερο όπως θα νόμιζε κάποιος.