Φυσικός-Φυσιολογικός τοκετός

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.Ο.) φυσικός τοκετός είναι ο τοκετός που ξεκινά αυτόματα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης  και θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή ένδειξη ώστε να παρέμβουμε στη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού.

Κατά τον φυσικό τοκετό το νεογνό γεννιέται από τον κόλπο της μητέρας του η οποία δεν υπόκειται σε καμία ιατρική παρέμβαση π.χ.  πρόκληση του τοκετού,  σπάσιμο των νερών,  χρήση φαρμάκου για επιτάχυνση του τοκετού επισκληρίδιος, χρήση βεντούζας ή εμβρυουλκών. Ενώ στην περίπτωση των ιατρικών παρεμβάσεων μιλάμε για φυσιολογικό τοκετό.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού είναι πολλαπλά σε επίπεδο σωματικό αλλά και ψυχολογικό και αφορούν όχι μόνο τη μητέρα αλλά και όλη της οικογένεια. Η επίτοκος έχει ενεργό ρόλο κατά τον τοκετό. Έχει τη δυνατότητα να περπατά και να αλλάζει συνέχεια στάσεις που θα βοηθήσουν στην εμπέδωση του εμβρύου. Παράλληλα ο επαγγελματίας υγείας μπορεί με τους εναλλακτικούς τρόπους ανακούφισης του πόνου μασάζ, ζεστό νερό κ.α. να βοηθήσει σημαντικά.  Ο σύζυγος έχει ενεργό ρόλο καθ όλη τη διάρκεια του τοκετού βοηθώντας και ενδυναμώνοντας τη σύζυγο. Οι ιατρικές παρεμβάσεις αποφεύγονται. Έτσι απόκτα τη γυναίκα καλύτερο έλεγχο του σώματος της χωρίς να είναι καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι. Η γυναίκα είναι παρούσα στον τοκετό της τον ζει, τον βιώνει και γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σώμα της. Μετά από έναν φυσικό τοκετό ο χρόνος ανάρρωσης είναι σαφέστατα πολύ μικρός όπως και ο μεταγεννητικός πόνος. Η μητέρα πια είναι διακατέχεται από αίσθηση  αυτοπεποίθησης και σιγουριάς για το ότι έχει καταφέρει να φτάσεις ως εδώ με την δική της δύναμη. Αυτόματα μειώνεται η πιθανότητα να εμφανιστεί επιλόχειο κατάθλιψη. Το μωρό μετά από ένα τοκετό απαλλαγμένο από ιατρικές επεμβάσεις θα ξεκινήσει τους θηλασμούς χωρίς καμία αντίσταση. Γονείς και νεογνό πλέον αρχίζουν την νέα της ζωή με τους καλύτερους οιωνούς.

 

Όποιο είδος τοκετού και αν επιλέξετε εμείς θα σας στηρίξουμε..ρωτήστε μας!

Γιατί η εμπειρία του τοκετού καταγράφεται στο υποσυνείδητο της μητέρας και του νεογνού και θα τους ακολουθεί για όλη τους τη ζωή!

Πίσω στις υπηρεσίες.