Αφήστε να πάλλεται ο ομφάλιος λώρος τα πρώτα λεπτά της ζωής του νεογνού!

Ίσως να μην έχετε σκεφτεί μια τόσο σημαντική λεπτομέρεια, όσο η απολίνωση του ομφάλιου λώρου, αμέσως μετά τη γέννηση. Και φυσικά, δεν θα είναι το πρώτο που θα σκεφτείτε όταν πια έχετε γεννήσει, όμως είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε και να ζητήσετε από τη μαία και τον γιατρό σας, τί είναι καλό για το μωρό σας. Γιατί είναι πολύ σπουδαία τα ευρήματα της έρευνας* που δημοσιεύτηκε σχετικά με το θέμα και το παρουσιάζουμε εν συντομία παρακάτω.

Η έρευνα ενισχύει ακόμη περισσότερο προηγούμενες έρευνες για τα oφέλη της καθυστερημένης  απολίνωσης του λώρου.

Έτσι λοιπόν, τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό APGAR SCORE, δηλαδή είναι λίγο ζορισμένα μέσα στη μήτρα και εμφανίζουν σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας, θα πρέπει σύμφωνα με την έρευνα, να καθυστερήσει η απολίνωση του ομφάλιου λώρου στο νεογνό. Έχει ιδιαίτερη σημασία για την αναζωογόνηση του νεογνού καθώς παρέχει το οξυγόνο που υπάρχει στον ομφάλιο λώρο.

Πιο συγκεκριμένα, το νεογνό θα επωφεληθεί πάρα πολύ από το οξυγόνο που παρέχεται από τον λώρο ώστε  να αναταχθεί γρήγορα και φυσικά να επέλθει η αναπνευστική του λειτουργία.

Συμπερασματικά, η συνήθης τακτική μόλις  γεννιέται ένα μωρό η οποία είναι να κόβεται αμέσως  ο ομφάλιος λώρος, αυτοί  που την ακολουθούν θα πρέπει να την ξανασκεφτούν ακόμη μια φορά πριν προβούν σε αυτή την παρέμβαση.

 

Βρείτε το επιστημονικό άρθρο που περιγράφει την έρευνα στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

* “Intact cord resuscitation versus early cord clamping in the treatment of depressed newborn infants during the first 10 minutes of birth (Nepcord III) – a randomized clinical trial”, Ola Andersson, Nisha Rana, Uwe Ewald, Mats Målqvist, Gunilla Stripple, Omkar Basnet, Kalpana Subedi & Ashish KC
Maternal Health, Neonatology and Perinatology volume 5, Article number: 15 (2019)

https://mhnpjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40748-019-0110-z?fbclid=IwAR0VMXxyW17AcjmXnOpC87VO45RHv8IYhofpk3486rBsLLVOlhDCXyxynU4