Η αγάπη κάνει τον εγκέφαλο του μωρού σας μεγαλύτερο … “Η Παραμέληση, κακοποίηση και τραύμα σκοτώνουν δισεκατομμύρια κυττάρων του εγκεφάλου”, λέει διάσημος νευρολόγος

 ΠΗΓΗ: https://returntonow.net/2017/11/03/love-makes-babys-brain-bigger-neglect-shrinks-neurologist-says/

Οι παραπάνω εικόνες ακτίνων Χ δείχνουν ότι ο εγκέφαλος ενός 3χρονου (αριστερά), είναι διπλάσιος από τον εγκέφαλο ενός παραμελημένου 3χρονου. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο εγκεφάλων; Η Αγάπη!

Το παιδί του οποίου ο εγκέφαλος εμφανίζεται μεγαλύτερο είχε έναν φροντιστή που αγαπούσε σταθερά, φρόντισε, επικοινωνούσε και αλληλεπιδρούσε θετικά μαζί του.

Το παιδί του οποίου ο εγκέφαλος εμφανίζεται μικρότερο παραμελήθηκε, αγνοήθηκε και κακοποιήθηκε.

Το παιδί στα δεξιά θα εξελιχθεί σε έναν ενήλικα που είναι λιγότερο έξυπνος, λιγότερο ικανός να συναισθάνεται τους άλλους, πιο πιθανό να γίνει εθισμένος στα ναρκωτικά και να εμπλακεί σε βίαιο έγκλημα … και να αναπτύξει ψυχικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας“, λέει ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Telegraph το 2012.

Προφανώς το 2012, οι νευρολόγοι μόλις ξεκίνησαν να κατανοούν ακριβώς πώς η αλληλεπίδραση ενός μωρού με τη μητέρα του καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός του μεγαλώνει ή δεν αυξάνεται, λέει το άρθρο.

Ένας από τους κορυφαίους νευρολόγους στον τομέα αυτό είναι ο UCLA καθηγητής ψυχιατρικής Allan Schore . Η ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού “απαιτεί κυριολεκτικά θετική αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και βρέφους“, λέει ο Schore. Ο Schore υπογραμμίζει τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής ως το πιο κρίσιμο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς το 80% των εγκεφαλικών κυττάρων που θα έχει ποτέ κάποιος θα έχει παρασκευαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Από την αρχή του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μέχρι τον 24ο μήνα της ζωής, ο ανθρώπινος εγκέφαλος υπερδιπλασιάζεται σε μέγεθος, αλλά μόνο εάν παίρνει τις “σωστές” θετικές εμπειρίες, λέει ο Schore.

Υπάρχει κάτι που χρειάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος όσον αφορά την επαφή με άλλους ανθρώπους για να αναπτυχθεί“, λέει ο Schore.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων ζωής των εγκεφαλικών κυττάρων και της σύνδεσής τους καθιερώνονται – κλείνοντας συνδέσεις που σπάνια ή ποτέ δεν χρησιμοποιούνται και ενισχύοντας αυτές που χρησιμοποιούνται συχνά.

Οι συνδέσεις που δεν χρησιμοποιούνται πεθαίνουν“, λέει.

«Ο εγκέφαλος δεν συνεχίζει να μεγαλώνει και να μεγαλώνει. Οργανώνει, αποδιοργανώνει και αναδιοργανώνεται. Η αποδιοργάνωση του εγκεφάλου – ο τεράστιος θάνατος δισεκατομμυρίων νευρώνων και η αποσύνδεση των συνάψεων – είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος αναπτύσσεται καθώς αναδιοργανώνεται “.

Οι ορμόνες που δημιουργούνται από τη σχέση μεταξύ του βρέφους και της μητέρας (ή του πρωτογενούς φροντιστή) επηρεάζουν τον τρόπο κωδικοποίησης των γονιδίων.

Γνωρίζουμε τώρα ότι ένα γεγονός ότι οι ενδορφίνες ρυθμίζουν θετικά τα γονίδια”, δήλωσε ο Schore. “Γνωρίζουμε επίσης ότι η κορτιζόλη, μια ορμόνη στρες, ρυθμίζει επίσης τα γονίδια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συναισθηματικά εμπλουτισμένα (θετικά) περιβάλλοντα είναι το κλειδί για τα βρέφη, λέει.

Η ένωση με το παιδί να “συν-ρυθμίζει υψηλά επίπεδα θετικού συναισθήματος” όπως η χαρά, το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός κατά τα πρώτα δύο χρόνια θέτει κυριολεκτικά τον τόνο για το υπόλοιπο της ζωής τους.