ΠΗΓΗ: Guglielminotti, Jean & Li, Guohua(2020) “Exposure to General Anesthesia for Cesarean Delivery and Odds of Severe Postpartum Depression Requiring Hospitalization”. Anesthesia & Analgesia doi:10.1213/ANE.0000000000004663, βρείτε εδώ.

Έρευνα απο δύο πανεπιστήμια τουColumbia University Mailman School of Public Health και το Columbia University Irving Medical Center η οποία  δημοσιεύτηκε στo περιοδικό που  εκδίδει η International Anesthesia Research Society απέδειξε ότι η όλικη νάρκωση κατά την καισαρική τομή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιλοχείου κατάθλιψη εως και 54%.

Οι ερευνητές μελέτησαν ένα πολύ μεγάλο δείγμα γυναικών που γέννησαν με ολική αναισθησία την περίοδο 2006-2013 σε νοσοκομεία  Νέας Υόρκη στις ΗΠΑ.

 Η εξήγηση που δίνου οι ερευνητές είναι ότι το μωρό απομακρύνεται απο την αγκαλία της μητέρας του με αποτέλεσμα να καθυστερείται η επαφή δέρμα με δέρμα ( skin to skin ) με το μωρό της. Καθυστερεί επίσης ο θηλασμός την πρωτη ώρα του τοκετού κάτι το οποίο οδηγεί συχνά σε εντονότερο και πιο επίμονο επιλόχειο πόνο.

Οι ερευνητές συστήνουν να αποφεύγεται η χρήση ολικής αναισθησίας όπου είναι δυνατόν. Αυτό σημαίνει ενημέρωση της μητέρας  με συνεδρίες από μαία για τα ρίσκα και τα ωφέλη. Αν τελικά η μητέρα επιλέξει την ολική νάρκωση ή αν πρέπει για κάποιο λόγο να γίνει, θα πρέπει οι επαγγελματίες υγείας στο μαιευτήριο να φέρουν το μωρό της στο δωμάτιο το συντομότερο δυνατόν για να αρχίσει ο θηλασμός και η επαφή δέρμα με δέρμα. Τέλος είναι απαραίτητη η δυνατότητα συνεδριών συμβουλευτικής από ειδικούς και εκτίμηση της ψυχικής υγείας της λεχωίδας μετά τον τοκετό.