Εμβρυϊκό Σμίγμα

Τα μωρά όταν γεννιούνται  έχουν πάνω στο δερματάκι τους την ιδιαίτερη αυτή λιπαρή ουσία η οποία ονομάζεται βέρνιξ κασιόσα (VERNIX CASEOSA).

Αποτελείται κυρίως από νεκρά κύτταρα του δέρματος και του φυσικού λίπους του εμβρύου,  η μεγαλύτερη συγκέντρωσή του παρουσιάζεται στις 38 με 40 εβδομάδες και μετά εξαφανίζεται από μόνη της.

Η εικόνα  που έχουμε σχηματίσει οι περισσότεροι από εμάς είναι ότι τα μωρα όταν γεννιούνται  είναι βρώμικα.

Επίσης η σχεδόν πάγια τακτίκη να απομακρύνονται τα νεογέννητα αμέσως μετά τον τοκέτο για το πρώτο μπάνιο.

Οι παραπάνω θέσεις  θα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα.

Και επείδη πολλές νέες μαμάδες δυσκολεύνται να κατανοήσουν πρακτικά αλλά πολύ περισσότερο δεν καλοδέχονται την προτροπή μας στο να μη κάνουν συχνά μπάνιο τα νεογέννητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ενημερωθούν έγκαιρα για τις ιδιότητες του σμίγματος.

Ποιες όμως είναι οι ιδιαίτερες ιδιότητες του σμίγματος

Φυσική ενυδάτωση

Το σμίγμα λιπαίνει το νεογνό και χρησιμεύει ως ενυδάτωση του δέρματος. Όσο καθυστερήσουμε το πρώτο μπανάκι τόσο περισσότερο διαρκούν οι λιπαντικές ιδιότητες. Είναι απαραίτητο λοιπόν να καθυστερήσουμε  το μπανάκι του μωρού τουλάχιστον το πρώτο 24ωρο και να εκμεταλλευτούμε τις πολύτιμες ιδιότητες του σμήγματος.

Προστασία στα μικρόβια και τα βακτήρια

Το σμίγμα δρα ως προστατευτικό κάλυμμα ενάντια στα μικρόβια και τα βακτήρια. Σε μελέτες έχει διαπιστωθεί πως παρέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες φτάνοντας ακόμα και τις ιδιαίτερες ιδιότητες του μητρικού γάλατος.

Σταθερότητα στη θερμοκρασία

Αποτελεί φυσική μόνωση, τα νεογέννητα έτσι διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος και δεν κλαίνε. Μένουν ήρεμα στην αγκαλιά της μαμά τους και π παρουσιάζουν σταθερά τα σημάδια της πείνας.

Επιπρόσθετη ενίσχυση του ανοσοποιητικού στα “παρατασιακά” μωρά.

Να σημειωθεί πως τα «υπερ-ώριμα» μωρά, αυτά που έχουν περάσει την κανονική διάρκεια κύησης, έχουν λιγότερη βέρνιξ κασιόσα επειδή η επιφανειοδραστική ουσία που απελευθερώνεται  από τους ώριμους πνεύμονές του αναμιγνύεται με το αμνιακό υγρό με αποτέλεσμα το σμίγμα να αποκολληθεί από το δέρμα. Η κατάποσή του από το έμβρυο όμως έχει σαν αποτέλεσμα την μικροβιακή του θωράκιση και κατ’ επέκταση την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Ας αναθεωρήσουμε τις συνηθισμένες τακτικές και να ακολουθήσουμε  τις παρακάτω οδηγίες

Μην σκουπίζετε το εμβρυϊκό σμήγμα αλλά τρίψτε το σωστά στο δέρμα του μωρού για να το ενυδατώσει και να παρέχει αντιβακτηριδιακή προστασία

Καθυστερήστε όσο γίνεται το πρώτο μπάνιο του νεογέννητού σας για όσο χρονικό διάστημα μπορείτε.

Ακόμη και μετά από 6 μήνες το μωράκι έχει μία γλυκιά ακατανίκητη μυρωδιά.

Το μωρό σας έχει δικαίωμα σε υψηλών προδιαγραφών μαιευτικές υπηρεσίες  και μόνο η μαία θα σας τις εξασφαλίσει για εσάς.

 

Νατάσα Σταμκοπούλου , Μαία