Τοκετός

Η μαιευτική φροντίδα στον τοκετό είναι σημαντικό να προσφέρεται σε κάθε ζευγάρι και να αποτελεί μια σπουδαία εμπειρία για κάθε γυναίκα. Προσωπικός μου στόχος είναι η ανάμνηση του τοκετού να κατακλύζει τη μητέρα από τρυφερά συναισθήματα και όχι να αποτελεί ένα τραυματικό κεφάλαιο στη ζωή του ζευγαριού.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η επίτοκος να είναι παρούσα κατά τη διάρκεια του τοκετού της  και το ζευγάρι να έχει ενεργό ρόλο στην πορεία, στην εξέλιξη και στις αποφάσεις. Αυτός είναι ο ρόλος της Μαίας κατά τον τοκετό. Να νιώσει το κάθε ζευγάρι και ιδιαίτερα η επίτοκος σιγουριά, οι επιθυμίες να γίνονται  σεβαστές  με σκοπό έναν καλύτερο τοκετό στην πράξη. Η περιγεννητική φροντίδα και ιδιαίτερα η μαιευτική φροντίδα κατά τον τοκετό εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της επιτόκου  με σκοπό τον υψηλότερο βαθμό φροντίδας που δικαιούται κάθε γυναίκα και  με σεβασμό στη νέα ζωή.

Στόχος μου είναι ο τοκετός να είναι μια ευχάριστη ανάμνηση για κάθε γυναίκα που ανατρέχοντας μετά από χρόνια στη μνήμη της μόνο χαμόγελα ευτυχίας να την πλημμυρίζουν

“Ο τοκετός είναι υπόθεση όλων μας, δεν είσαι μόνη”

 • Ο τοκετός δένει ένα ζευγάρι αγαπημένο, σε μια υπέροχη νέα σχέση.

 • Ο σύντροφός σας μπορεί να εκπαιδευτεί και να βοηθήσει καθοριστικά στον τοκετό.

 • Προετοιμαστείτε μαζί με τον σύντροφό σας με τα μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής. Φέρτε ακόμη και τη μητέρα σας μαζί αν το επιθυμείτε!

 • Τα μαθήματα βοηθούν όλους ώστε να έχουν αποτελεσματική και θετική στάση σε όλη τη διάρκεια του τοκετού. Εχουν σημαντική επίπτωση στη θετική στάση που χρειάζεται κατά τον τοκετό.

 • Η Μαία μπορεί υποδείξει στον σύντροφο μεθόδους και τεχνικές ανακούφισης στις ωδίνες του τοκετού και όπως έχει καταδειχθεί, η παρουσία του συντρόφου ενισχύει την απαραίτητη έκλυση της ωκυτοκίνης που χρειάζεται για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία του.

 • Η Μαία παρακολουθεί την κλινική εικόνα της επιτόκου και του εμβρύου καθ όλη την διάρκεια του τοκετού. Μετά τον τοκετό αναλαμβάνει πραγματοποιηθεί ο θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα.

Υποστηρίζουμε και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για κάθε είδους τοκετού που θα επιλέξετε

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.Ο.) φυσικός τοκετός είναι ο τοκετός που ξεκινά αυτόματα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης  και θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή ένδειξη για να παρέμβουμε στη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού.

Κατά τον φυσικό τοκετό το νεογνό γεννιέται από τον κόλπο της μητέρας του η οποία δεν υπόκειται σε καμία ιατρική παρέμβαση π.χ.  πρόκληση του τοκετού,  σπάσιμο των νερών,  κολπική χορήγηση προσταγλαδίνης ,επισκληρίδιος, χρήση βεντούζας ή εμβρυουλκών.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού είναι πολλαπλά σε επίπεδο σωματικό αλλά και ψυχολογικό και αφορούν όχι μόνο τη μητέρα αλλά και όλη της οικογένεια. Η επίτοκος έχει ενεργό ρόλο κατά τον τοκετό. Έχει τη δυνατότητα να περπατά και να αλλάζει συνέχεια στάσεις που θα βοηθήσουν στην εμπέδωση του εμβρύου. Παράλληλα η μαία  μπορεί με τους εναλλακτικούς τρόπους ανακούφισης του πόνου μασάζ, ζεστό νερό κ.α. να βοηθήσει σημαντικά.  Ο σύζυγος έχει ενεργό ρόλο καθ όλη τη διάρκεια του τοκετού βοηθώντας και ενδυναμώνοντας τη σύζυγο. Οι ιατρικές παρεμβάσεις αποφεύγονται. Έτσι απόκτα τη γυναίκα καλύτερο έλεγχο του σώματος της χωρίς να είναι καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι. Η γυναίκα είναι παρούσα στον τοκετό της τον ζει, τον βιώνει και γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σώμα της. Μετά από έναν φυσικό τοκετό ο χρόνος ανάρρωσης είναι σαφέστατα πολύ μικρός όπως και ο μεταγεννητικός πόνος. Η μητέρα διακατέχεται από αίσθηση  αυτοπεποίθησης και σιγουριάς για το ότι έχει καταφέρει να φτάσεις ως εδώ με την δική της δύναμη. Αυτόματα μειώνεται η πιθανότητα να εμφανιστεί επιλόχειο κατάθλιψη. Το μωρό μετά από ένα τοκετό απαλλαγμένο από ιατρικές επεμβάσεις θα ξεκινήσει τους θηλασμούς χωρίς καμία αντίσταση. Γονείς και νεογνό πλέον αρχίζουν την νέα της ζωή με τους καλύτερους οιωνούς.

Η φύση είναι με το μέρος σας! Και εγώ δίπλα σας!

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο τοκετός κατά τον οποίο η έξοδος του νεογνού γίνεται από τον κόλπο της μητέρας και υπάρχει ιατρική παρέμβαση. Η επιλογή αυτή του τοκετού γίνεται πράξη στα περισσότερα μαιευτήρια και ακολουθείται κάποιο είδος πρόκλησης (είτε με το σπάσιμο των νερών είτε με τη χορήγηση οκυτοκίνης κ.α.)  Και στην περίπτωση αυτή η μαία θα είναι δίπλα σας για να βιώσετε τον τοκετό σας με σεβασμό. Θα σας βοηθήσουμε να γεννήσετε  δημιουργώντας για εσάς ένα περιβάλλον οικείο, έτσι ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε την πρωτόγνωρη για σας εμπειρία της γέννας. Ο ενεργητικός ρόλος σας έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη του τοκετού και η βοήθεια του συντρόφου είναι  καταλυτική. Η ψυχοσωματική προετοιμασία του ζευγαριού, η ενημέρωση, η διαχείριση του φόβου και η ψυχική ενδυνάμωση στις ατομικές ή ομαδικές προγεννητικές συναντήσεις εξασφαλίζουν έναν τοκετό όπως ακριβώς τον ονειρευόσασταν. Συζητώντας και συμπληρώνοντας το πλάνο τοκετού  είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βιώσετε έναν  ασφαλή και ήρεμο τοκετό.  Με τους φυσικούς μέθοδους ανακούφισης από τον πόνο, το θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα, τη  μη απομάκρυνση του νεογνού και την αποφυγή των πρακτικών ρουτίνας και περινεοτομής θα χαρείτε τον τοκετό σας.

Όποιο είδος τοκετού και αν επιλέξετε εμείς θα σας στηρίξουμε..ρωτήστε μας!

Γιατί η εμπειρία του τοκετού καταγράφεται στο υποσυνείδητο της μητέρας και του νεογνού και θα τους ακολουθεί για όλη τους τη ζωή!

Η καισαρική τομή  μπορεί να αλλάξει και από μια τυπική και διαδικαστική επέμβαση να γίνει “φιλική” προς το ζευγάρι και φυσικά στη νέα ζωή.  Η διαδικασία της καισαρικής με τη βοήθεια της μαίας θα σας κάνει να βιώσετε τον τοκετό σας με τον μεγαλύτερο και ενεργό ρόλο για την επίτοκο και για το σύντροφο. Η μητέρα μπορεί να συμμετέχει στη γέννα του παιδιού της και να θηλάσει αμέσως μετά την έξοδο του μωρού και ο σύζυγος μπορεί να είναι μέσα στο χειρουργείο δίπλα της σε όλη τη διάρκεια της καισαρικής τομής.  Μετά το χειρουργείο η μαία την ενθαρρύνει να γρήγορη κινητοποίηση και φυσικά υπάρχει η δυνατότητα για rooming –in.  Ο παθητικός ρόλος της μητέρας ανήκει πια στο παρελθόν. Αισθάνεται  επιτέλους ενεργητική στο ρόλο της  και η αυτοπεποίθηση της είναι σαφέστατα ενισχυμένη σε σχέση τη μία κοινή, κλασσική  καισαρική τομή κατά την όποια δεν θα είχε καμία συμμέτοχη στον τοκετό της. Φαινόμενα του παρελθόντος που οι γυναίκες βίωσαν τραυματικά που άφησαν μεγάλα συναισθηματικά ελλείμματα.

Η προσέγγιση αυτή της καισαρικής έχει καλύτερη έκβαση όσο αφορά στο  μητρικό θηλασμό, τη γρηγορότερη ανάρρωση και μειωμένα ποσοστά επιλόχειας μελαγχολίας.

Ναι, η καισαρική τομή είναι μια επέμβαση σωτηρίας όταν υπάρχει πραγματική αιτία να πραγματοποιηθεί. Μαζί μας θα βιώσετε και αυτόν τον τρόπο του τοκετού με υποστήριξη, καθοδήγηση και σεβασμό.

Η φυσιολογική γέννα για μια γυναίκα που έχει γεννήσει παλιότερα με καισαρική είναι μία πραγματικότητα και θα πρέπει να προσφέρεται ως επιλογή στις επίτοκες.

To επιχείρημα που χρησιμοποιείται εναντίον της προσπάθειας επίτευξης κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή (tolac), είναι το δεχόμενο ρήξης της μήτρας.

Σύμφωνα με την εως τώρα βιβλιογραφία, ο γενικός κίνδυνος ρήξης της μήτρας σε VBAC είναι 0,2 % ως 0.7%. Επιπρόσθετα η ανάγκη μετάγγισης αίματος αυξάνεται κατά 1,4 φορές στην περίπτωση του VBAC.

H ρήξη της μήτρας μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τοκετό που γίνεται με πρόκληση (χρήση οκυτοκίνης, προσταγλαδίνων). Επίσης τα ποσοστά πρόπτωση ομφάλιο λώρου και αποκόλλησης του πλακούντα είναι παρόμοια με αυτά της ρήξης.

Οι προϋποθέσεις οι όποιες πρέπει να συζητηθούν πριν την απόφαση για vbac είναι:

 • Η προηγούμενη καισαρική τομή να είναι χαμηλή εγκάρσια.
 • Η μήτρα να μην έχει ουλές από προηγούμενα χειρουργεία.
 • Η κύηση να έχει χαρακτηριστεί χαμηλού κίνδυνου.
 • Το έμβρυο να έχει κεφαλική προβολή.
 • Να έχει αποσαφηνιστεί ο λόγος της προηγούμενης καισαρικής και ότι δεν αποτελεί αντένδειξη για vbac.

Η επιτυχής έκβαση ενός TOLAC (trial of labor after cesarean) ταυτίζεται με τις διαδικασίες έκβασης του φυσικού τοκετού.
Το TOLAC πρέπει να λαμβάνει χώρα σε οργανωμένο μαιευτήριο.

Πρέπει να εκτιμηθεί το κάθε περιστατικό από το κατάλληλο ιατρικό team και να παρακολουθείται στενά κύηση με καρδιοτοκογράφηματα. Η έγκυος καλείται να έχει παρακολουθήσει και εκπαιδευτεί κατάλληλα από τη μαία. Κατά τη διάρκεια του τοκετού για να εξελιχθεί ο τοκετός φυσικά θα πρέπει να κάνει ασκήσεις για την εμπέδωση της κεφαλής του εμβρύου.

Με το καλό να υποδεχτείτε το μωρό σας!

Η επιλογή αυτού του τοκετού αναγνωρισμένη επιστημονικά με πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.

Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι περίπου 37ο βαθμούς Κελσίου. Η επίτοκος θα πρέπει να βρίσκεται στη 37 εβδομάδα της κύησης να έχει μπει σε ενεργό τοκετό και φυσικά να έχει καλή σχέση με το νερό. Η κύηση να είναι χαμηλού κινδύνου (δεν πρέπει να υφίσταται κολπική αιμορραγία, η αρτηριακή πίεση της επιτόκου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και οι εμβρυικού παλμοί να είναι φυσιολογικοί). Είναι πολύ σημαντικό το ζευγάρι να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα από τη μαία  για τον τοκετό στο νερό και να υπάρχει κατάλληλος ο εξοπλισμός για τη διενέργεια του τοκετού.

Απαγορευτικός είναι ο τρόπος αυτός του τοκετού στις περιπτώσεις ανώμαλων προβολών και πολύδυμων κυήσεων, πρόωρης ρήξης υμένων και σε  περιστατικά με υπέρταση ή προεκλαμψία.

Τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για την επίτοκο όσο και το νεογνό. Η διαδικασία του τοκετού στο νερό έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στη διαχείριση του πόνου και στη διάρκεια του τοκετού. Η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση δεν βρίσκεται καθηλωμένη στο κρεβάτι και έχει τη δυνατότητα να αλλάζει θέσεις. Το υγρό στοιχείο δίνει τη δυνατότητα για χαλάρωση  ευεξία με αποτέλεσμα την παραγωγή των ενδορφινών οι οποίες βοηθάνε στην φυσική εξέλιξη του τοκετού και τη μείωση του άγχους. Η επαφή με το νερό προσφέρει μεγάλη διάταση των μαλακών μορίων στην περιοχή του περίνεού με αποτέλεσμα την ευκολότερη έξοδο του εμβρύου όπως επίσης και τη μικρή πιθανότητα τραυματισμών και ρήξεων.  Η χρήση φαρμάκων και επισκληριδίου μειώνεται  στο ελάχιστο. Για το νεογνό η επαφή με το νερό κάνει ομαλή την μετάβαση σου στο εξωμήτριο περιβάλλον. Βρισκόταν μέσα στο αμνιακό υγρό όποτε το υγρό στοιχείο αποτελεί κατεξοχήν φιλικό περιβάλλον για εκείνο. Οι ήχοι και το φως φιλτράρονται στο νερό γεγονός που βοηθά στην ήπια μετάβαση του στην εξωμήτρια ζωή. Έτσι ρυθμίζεται καλύτερα η αναπνοή, η θερμοκρασία και η άμεση επαφή με τη μητέρα μειώνει στο ελάχιστο το μετα-γεννητικό στρες.

Αν πληρείτε τις προϋποθέσεις θα σας υποστηρίξουμε! Άλλωστε το υγρό στοιχείο είναι ο καλύτερος συνεργάτης της μαίας.

Ο τοκετός στο νερό δεν είναι μόδα είναι επιλογή.

επικοινωνήστε μαζί μας

είμαστε εδώ και σας ακούμε