Αναλυτικά τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Διαβάστε παρακάτω για να γνωρίζετε τις αλλαγές και το τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας

Ναυτία και εμετός 

Η πρωινή ναυτία είναι σχεδόν κοινό σύμπτωμα σε όλες τις γυναίκες στο πρώτο κυρίως τρίμηνο και στα πρώιμα στάδι α της κύησης. Ελάχιστες είναι οι γυναίκες που αποφεύγουν τελείως τις πρωινές ναυτίες.  Η ναυτία, σε συνδυασμό με εμετούς, μπορεί να συνεχίζεται, δυστυχώς και μετά το πρώτο τρίμηνο. Η έντονοι εμετοί η λεγόμενη “υπερέμεση” μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και αφυδάτωση στη γυναίκα.  Γεγονός που μπορεί να σας οδηγήσει στη χορήγηση όρου για να ενισχυθεί ο οργανισμός σας.  Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών με ναυτία και εμετούς μόλις περάσουν στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης αισθάνονται πολύ καλύτερα. Λιγότερες είναι εκείνες που μπορούν να συνεχιστούν για αρκετό διάστημα τα συγκεκριμένα συμπτώματα.

Μια «χαμένη» περίοδος

Αν έχετε σταθερό κύκλο εύκολα θα διαπιστώσετε ότι χάσατε έναν κύκλο, μια περίοδο. Αν λοιπόν  παρατηρήσετε σημαντική καθυστέρηση  θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Εάν, όμως, ο κύκλος σας δεν είναι σταθερός τότε, η ναυτία, η ευαισθησία του στήθους και τα υπόλοιπα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι ναι, είστε έγκυος.

Αίσθηση αδιαθεσίας- πόνος στη πλάτη

Η αίσθηση της αδιαθεσίας εμφανίζεται πολύ νωρίς. Γύρω στην 7η εβδομάδα  νιώθετε μεγάλη αδυναμία χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Πόνο στην πλάτη και στη μέση και δεν έχετε διάθεση  και ενέργεια για οτιδήποτε. Πιθανώς αυτό να συμβαίνει λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνη. Μεγαλύτερη ενεργητικότητα θα αισθανθείτε  στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

Κούραση και υπνηλία

 Ένα από τα πρώτα σημάδια που θα παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης είναι η κούραση. Ξυπνάτε και είστε πολύ κουρασμένες.  Ανεξήγητη κούραση μέσα στη μέρα χωρίς να έχετε κάνει ιδιαίτερα πράγματα.  Επίσης υπνηλία. Κοιμάστε οπουδήποτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.  Για τα συμπτώματα αυτά ενοχοποιούνται για άλλη μια φορά οι ορμόνες και τα  αυξανόμενα επίπεδα προγεστερόνης που μπορεί να προκαλούν υπνηλία. Για πολλές γυναίκες, η κούραση συνεχίζεται στο πρώτο τρίμηνο και υποχωρεί στο δεύτερο.

Πόνος στο στήθος

Η αίσθηση αυτή θυμίζει τον πόνο στο στήθος σας πριν από την περίοδο αλλά στην περίπτωση της εγκυμοσύνης η αίσθηση του πόνου είναι πιο έντονη. Η ευαισθησία αυτή είναι συνέπεια της απότομης αύξησης των ορμονών στον οργανισμό σας. Η αίσθηση αυτή περιορίζεται μετά το πρώτο τρίμηνο που  πλέον έχετε συνηθίσει τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας.

Συχνοουρία

Η συχνουρία ταλαιπωρεί τις γυναίκες από πολύ νωρίς Εμφανίζεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες της σύλληψης. Και αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ποσότητα του αίματος, κι αυτό οδηγεί σε αύξηση της ροής από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη σας. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί αρχίζει συνήθως να εμφανίζεται γύρω στην έκτη εβδομάδα της κύησης και συνεχίζει ή γίνεται όλο και πιο έντονο όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, καθώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην κύστη σας.

Ελαφριά αιμορραγία –πόνος περιόδου

Πολλές γυναίκες παρατηρούν μια μικρή αιμορραγία  10 μέρες περίπου μετά τη σύλληψη , περίπου τότε που θα περίμενα την κανονική τους περίοδο. Είναι αιμορραγία «εμφύτευσης» η οποία οφείλεται στο γονιμοποιημένο ωάριο το οποίο εμφυτεύεται στη μήτρα.  Το αιματάκι αυτό που μπορεί και να είναι ροζ ή καφέ κηλίδες διαρκεί μόλις μία μέρα ή το πολύ δύο.  Προσοχή αν το αίμα γίνεται έντονο και συνοδεύεται με κοιλιακό άλγος ενημερώστε αμέσως τη μαία σας και τον γιατρό σας γιατί το ενδεχόμενο της εξωμήτριας κύησης είναι μεγάλο.

Κοιλιακός μετεωρισμός 

Πολλές γυναίκες νιώθουν φουσκώματα, δεν τους κάνουν τα ρούχα τους, δεν κουμπώνει το αγαπημένο τους τζιν. Έχουν αρκετά αέρια και η αίσθηση είναι παρόμοια με αυτή όταν περιμένουν περίοδο .Οι ορμονικές αλλαγές τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τη σύλληψη μπορεί να σας προκαλέσουν όλες αυτές τις αλλαγές.

Απέχθεια για κάποια φαγητά – έντονη η αίσθηση της όσφρησης

Ενώ πριν την εγκυμοσύνη κάποια φαγητά τα τρώγατε χωρίς πρόβλημα πολλές γυναίκες αναφέρουν  ότι πλέον κάποια τρόφιμα δεν  θέλουν καν να βλέπουν. Το γεγονός αυτό  οφείλεται από την αύξηση των επιπέδων της β χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), της ορμόνης της εγκυμοσύνης η οποία παράγεται από τον πλακούντα αφού εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Επίσης έχουν έντονη την αίσθηση της όσφρησης και αυτό τους αποτρέπει  να φάνε. Το γεγονός τις ευαισθησίας στις μυρωδιές οφείλεται στην  αύξησης των ποσοτήτων οιστρογόνων στον οργανισμό σας.

Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος 

Κατά την εμφύτευση παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ένας εύκολος τρόπος  πιθανής πρόβλεψης της εγκυμοσύνης είναι να μετρήσετε τη θερμοκρασίας σας εκείνες τις ημέρες. Αν δείτε ότι έχει ανέβει ελαφρώς και παραμένει ανεβασμένη για αρκετές μέρες τότε το πιθανότερο είναι ότι έχετε μείνει έγκυος.

Δυσκοιλιότητα 

Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πολλές εγκύους και στην αρχή και στο τέλος της εγκυμοσύνης. Η αύξηση της προγεστερόνης κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά από το έντερο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.  Πολλές  φορές ενοχοποιούνται τα συμπληρώματα σιδήρου που λαμβάνει η έγκυος.

Πονοκέφαλος

Ο έντονος πονοκέφαλος που στο παρελθόν δεν σας απασχολούσε ποτέ μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε έγκυος. Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Λιγούρες

Η ξαφνική βραδινή λιγούρα για  γλυκά, αλμυρά ,γλυκά κ.α. ενδεχομένως και να αποτελεί σημάδι της εγκυμοσύνης.

Μεταλλική γεύση

Κάποιες γυναίκες παραπονιούνται για μια παράξενη μεταλλική γεύση και αναπτύσσουν μια απέχθεια για κάποιες καθημερινές συνήθειες  όπως το τσάι ή ο καφές.

 Αλλαγές στο δέρμα 

Κάποιες έγκυες εμφανίζουν ξηροδερμία ,σπυράκια ή τραχεία υφή στο δέρμα από το πρώτο κιόλας μήνα.