1ος Μήνας

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

Αρχίζουν να σχηματίζονται τα άκρα, οι πνεύμονες και ο νευρικός σωλήνας του εμβρύου (ο οποίος θα εξελιχθεί σε εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό). Για τη σωστή ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα συνιστάται η επιπλέον πρόσληψη φυλλικού οξέος ακόμη και 3 μήνες πριν την γονιμοποίηση. Επιπλέον, αρχίζουν να αναπτύσσονται ο πεπτικός σωλήνας, τα νεφρά και το ήπαρ. Την 25η ημέρα, η καρδιά, η οποία είναι ακόμη μικροσκοπική και έχει σχήμα U, αρχίζει να χτυπά. Το αίμα αρχίζει να κυκλοφορεί σε ένα κλειστό σύστημα αγγείων (το οποίο δεν συνδέεται με την κυκλοφορία του αίματος της μητέρας). Στο τέλος του πρώτου μήνα, το έμβρυο έχει ύψος 1,5 cm, ζυγίζει λιγότερο από 30 γραμμάρια και η καρδιά του χτυπά 60 φορές το λεπτό. Αρχίζει να σχηματίζεται ο ομφάλιος λώρος και ο πλακούντας:

Ο ομφάλιος λώρος είναι ένας σωλήνας ο οποίος αποτελείται από τρία αγγεία, δύο αρτηρίες (που ξεκινούν από το έμβρυο και κατευθύνονται προς τον πλακούντα μεταφέροντας διοξείδιο του άνθρακα και άχρηστες ουσίες) και μία φλέβα (η οποία ξεκινά από τον πλακούντα και κατευθύνεται στο έμβρυο μεταφέροντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά). Ο πλακούντας είναι το όργανο που συνδέει τη μητέρα και το παιδί. Δρα σαν φράγμα, προστατεύοντας το έμβρυο από ορισμέ νέα λοιμώξεις και ορισμένες επιβλαβείς ουσίες, ενώ επιπλέον φροντίζει και τις ανάγκες αναπνοής και απέκκρισης του εμβρύου.

Την 25η ημέρα η καρδιά αρχίζει να χτυπά (60 φορές/λεπτό). Αρχίζουν να σχηματίζονται:

 • Ο νευρικός σωλήνας
 • Τα άκρα
 • Ο πεπτικός σωλήνας
 • Οι πνεύμονες
 • Τα νεφρά
 • Το ήπαρ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Περίπου τη 14η ημέρα του έμμηνου κύκλου πραγματοποιείται η ωορρηξία και η γονιμοποίηση. Είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα να προκαλείται περιορισμένη αιμορραγία. Η μήτρα αρχίζει να συσσωρεύει αίμα και να μεγαλώνει. Αρχίζουν να σχηματίζονται ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος. Αρχίζει να συντίθεται χοριακή γοναδοτροπίνη, η ορμόνη που ευθύνεται για το αίσθημα ναυτίας και εμετού. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα πραγματοποιείτε μόνη σας τα τεστ εγκυμοσύνης ούρων (διατίθενται στα φαρμακεία), τα οποία βασίζονται στην ανίχνευση της HCG (απεκκρίνεται στα ούρα). Εφόσον αυτό το τεστ βγει θετικό, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο. Διακόπτεται η έμμηνος ρύση, αλλά αυξάνονται οι κολπικές εκκρίσεις και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται η υγιεινή αυτής της περιοχής σε πολύ καλή κατάσταση για να αποφευχθούν πιθανές μολύνσεις. Αυξάνεται το αίσθημα κόπωσης και η συχνοουρία. Αυτά τα αισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά και μάλιστα θα αυξάνονται όσο μεγαλώνει η μήτρα. Αυτό το μήνα αρχίζει να σχηματίζεται ο νευρικός σωλήνας του εμβρύου και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η επιπλέον πρόσληψη φυλλικού οξέος και βιταμίνες Β12. 0 γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για την κάλυψη αυτών των αναγκών (σε περίπτωση που δεν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή). Η ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου μήνα θα επικεντρωθεί στις σωματικές αλλαγές, στα νέα αισθήματα και στα συναισθήματα της νέας μητρότητας.

– Αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας

– Συχνοουρία

– Αύξηση των μαστών

– Ναυτίες και έμετοι τις πρωινές και βραδινές ώρες

2ος Μήνας

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

Είναι ορατή κάποια αύξηση του μήκους των άκρων του εμβρύου, αρχίζουν να σχηματίζονται οι καρποί και τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Εμφανίζονται το στόμα, η γλώσσα, τα αυτιά, η μύτη και τα βλέφαρα (που παραμένουν κλειστά). Το κεφάλι είναι τεράστιο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Ο νευρικός σωλήνας εξελίσσεται σε εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό. Αρχίζουν να σχηματίζονται το νευρικό και το μυϊκό σύστημα, με αποτέλεσμα, στο τέλος αυτού του μήνα, το έμβρυο να μπορεί να κινήσει τα χέρια. Συνεχίζεται η ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος, με αυξήσεις του μήκους, η οποία καταλήγει στο σχηματισμό του στομαχιού, της ουροδόχου κύστης και του ορθού. Στο κατώτερο άκρο του σωλήνα βρίσκεται το γεννητικό φύμα, μια προεξοχή που στη συνέχεια θα εξελιχθεί στο πέος ή την κλειτορίδα. Πίσω από αυτήν την προεξοχή, υπάρχουν ορισμένες πτυχές που στον άντρα θα σχηματίσουν την ουρήθρα και τη βάλανο και στη γυναίκα τα μικρά χείλη για την προστασία του κόλπου και της ουρήθρας. Στο τέλος του δεύτερου μήνα το έμβρυο θεωρείται έμβιο ον. Έχει ύψος από 2,5 έως 5 cm και εξακολουθεί να ζυγίζει λιγότερο από 30 γραμμάρια.   Παρατηρείται η ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών μέσω του πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο, καθώς ο ομφάλιος λώρος έχει σχηματισθεί πλήρως. Κλείνει ο νευρικός σωλήνας. ο Σχηματίζονται το στόμα, η γλώσσα, τα αυτιά, η μύτη, τα βλέφαρα, οι καρποί, τα δάχτυλα, το νευρικό και το μυϊκό σύστημα.

 • Αναπτύσσεται το στομάχι, η ουροδόχος κύστη και το ορθό,
 • Εμφανίζεται μια προεξοχή που θα εξελιχθεί στο πέος και την κλειτορίδα και πίσω από αυτή εμφανίζονται πτυχές που θα εξελιχθούν στην ουρήθρα, τη βάλανο και τα μικρά χείλη.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Η μήτρα εξακολουθεί να μεγαλώνει και αρχίζει να γίνεται αισθητή η άσκηση πίεσης στο πυελικό έδαφος και ακόμη και στον κόλπο. Τα πόδια και οι πατούσες πρήζονται συχνά λόγω της κατακράτησης υγρών. Τα ισχία αρχίζουν να διευρύνονται και για αυτό εν δέχεται να εμφανιστούν ενοχλήσεις στην περιοχή. Εξαιτίας της αύξησης του επιπέδου των ορμονών, συνεχίζονται οι ναυτίες και επιπλέον εμφανίζονται άλλες πεπτικές ενοχλήσεις, όπως καούρες στο στομάχι και δυσκοιλιότητα, επειδή καθυστερεί η εντερική κινητικότητα. Μειώνεται η όρεξη και ενδέχεται να υπάρξει ακόμα και απώλεια βάρους. Το στήθος αρχίζει να μεγαλώνει και θα παρατηρηθεί σφίξιμο και αυξημένη ευαισθησία. Οι θηλές θα αποκτήσουν σκούρο καφέ χρώμα. Ενδέχεται να εμφανιστούν κάποια σπυράκια στο πρόσωπο, εξαιτίας της αύξησης των ορμονών. Αυτόν το μήνα κλείνει ο νευρικός σωλήνας και αρχίζει να αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πρόσληψη φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12 και ιωδίου. Αρχίζουν να παρατηρούνται αλλαγές στη διάθεση, αλλά η προσοχή εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα.

 • Μειώνεται η όρεξη, η καούρα και η δυσκοιλιότητα,
 • Συνεχίζονται οι ναυτίες.
 • Σφίξιμο και αυξημένη ευαισθησία στο στήθος.
 • Οι θηλές αποκτούν καφέ χρώμα.
 • Αρχίζουν να διευρύνονται τα ισχία (ενοχλήσεις στην περιοχή).
 • Πρήξιμο στα πόδια και τις πατούσες (κατακράτηση υγρών).

3ος Μήνας

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

Αυτόν το μήνα κυριαρχεί η ωρίμανση και η ανάπτυξη του σώματος του εμβρύου. Τα άκρα φθάνουν σε μήκος ανάλογο του υπόλοιπου σώματος (τα κάτω άκρα είναι λίγο πιο κοντά και λιγότερο αναπτυγμένα σε σχέση με τα άνω), ενώ στα δάχτυλα έχουν σχηματισθεί ήδη μαλακά νύχια. Το νευρικό σύστημα είναι τόσο αναπτυγμένο που το έμβρυο αποκτά ευαισθησία στην αφή. Η ανάπτυξη του κεφαλιού είναι πολύ πιο αργή σε σχέση με την ανάπτυξη του υπόλοιπου σώματος. Τα μάτια (που βρίσκονταν στα πλαϊνά του προσώπου) και τα αυτιά μετακινούνται προς την οριστική τους θέση. Το στόμα περιέχει 20 θέσεις που θα δώσουν τη θέση τους στα νεογιλά δόντια. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα έχουν αναπτυχθεί τόσο ώστε να είναι δυνατόν να διακριθεί το φύλο του εμβρύου. Αρχίζουν να σχηματίζονται ούρα και να απεκκρίνονται στο εσωτερικού του αμνιακού υγρού. Στην αρχή αυτής της περιόδου, τα κύτταρα του αίματος σχηματίζονται στο ήπαρ, ενώ στη συνέχεια αυτή η λειτουργία επιτελείται στη σπλήνα. Αρχίζουν να ακούγονται οι παλμοί και το έμβρυο μπορεί να κινηθεί (τεντώνει τα πόδια, κλείνει τα χέρια, γυρίζει το κεφάλι και συνοφρυώνεται), αλλά είναι τόσο μικρό που η μητέρα δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Στο τέλος του τρίτου μήνα το έμβρυο έχει ύψος από 7,5 έως 10 cm και ζυγίζει περί που 50 γραμμάρια.

 • Ακούγονται οι παλμοί.
 • Τα άκρα αποκτούν μήκος ανάλογο του σώματος. ο Το νευρικό σύστημα έχει σχηματιστεί πλήρως.
 • Είναι ευαίσθητο στην αφή. Εμφανίζονται 20 θέσεις στο στόμα που θα δώσουν τη θέση τους στα νεογιλά δόντια,
 • Αρχίζει να απεκκρίνει ούρα στο αμνιακό υγρό και μπορεί να κινηθεί.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Το αμνιακό υγρό διευκολύνει τις κινήσεις του εμβρύου (αν και το έμβρυο είναι τόσο μικρό που η μητέρα δεν μπορεί να τις αντιληφθεί). Η όρεξη αρχίζει να βελτιώνεται, καθώς παύουν σταδιακά οι ναυτίες. Αυξάνεται η ανοχή στα τρόφιμα και εμφανίζονται «παράξενες» επιθυμίες και αποστροφή για ορισμένα φαγητά και ορισμένες μυρωδιές. Λόγω της αύξησης των ορμονών, παρατηρούνται απότομες αλλαγές στη διάθεση, τα ούλα πρήζονται, εμφανίζοντας συνεχώς προδιάθεση για αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων. Αυξάνεται το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα (μπορεί να διογκωθεί η βάση του λαιμού). Ο όγκος του αίματος αυξάνεται, ενώ είναι φυσιολογικό να διακρίνονται εντονότερα οι φλέβες της κοιλιάς, του στήθους και των ποδιών. Το δέρμα της μητέρας αρχίζει να υπόκειται σε αλλαγές εξαιτίας των επιπέδων των ορμονών. Ενδέχεται να εμφανιστούν κηλίδες καφέ χρώματος στο πρόσωπο (στο μέτωπο, τα ζυγωματικά και το πηγούνι) και την κοιλιά, καθώς και να ενταθεί το χρώμα στα μεγάλα χείλη. θα πρέπει να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία μεγάλης διάρκειας και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

 • Αυτός ο μήνας παρουσιάζει τον υψηλότερο κίνδυνο αποβολής.
 • Εμφανίζεται επιθυμία και αποστροφή για μυρωδιές και φαγητά,
 • Παύουν οι ναυτίες.
 • Μεγαλύτερη ανοχή στα τρόφιμα,
 • Απότομες αλλαγές στη διάθεση,
 • Τα ούλα πρήζονται,
 • Αυξάνεται ο θυρεοειδής αδένας, η βάση του λαιμού μπορεί να διογκωθεί. Αυξάνεται ο όγκος του αίματος.
 • Εμφανίζονται κηλίδες στο πρόσωπο και την κοιλιά και τα μεγάλα χείλη του αιδοίου μεγαλώνουν και αποκτούν σκούρο καφέ χρώμα,
 • Αυτός ο μήνας παρουσιάζει τον υψηλότερο κίνδυνο αποβολής. θα πρέπει να αποφεύγονται (ειδικά αυτό το μήνα) τα αλκοολούχα ποτά, το τσιγάρο και η χρήση φαρμάκων (χωρίς τη συμβουλή ειδικού). Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών και να αποφεύγονται τα μακρινά ταξίδια.

4ος Μήνας

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

Ο πλακούντας υφίσταται την πιο σημαντική ανάπτυξη αυτό το μήνα. Αποτελείται από το βασικό φθαρτό (είναι το πλησιέστερο  τμήμα προς τη μητέρα) και τις χοριακές λάχνες (τμήμα πλησιέστερο προς  το έμβρυο). Τα δύο τμήματα διαχωρίζονται από μία πολύ λεπτή μεμβράνη με επιδεκτική διαπερατότητα, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών προς  το έμβρυο και των άχρηστων ουσιών προς  τη μητέρα. Επίσης, σε αυτό το στάδιο, ο ομφάλιος λώρος συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται. Το αίμα του εμβρύου περνά στον πλακούντα μέσω της ομφαλικής αρτηρίας και επιστρέφει στο έμβρυο μέσω της ομφαλικής φλέβας. Στον πλακούντα πραγματοποιούνται οι μεταβολικές ανταλλαγές και η οξυγόνωση (δεδομένου ότι ο πλακούντας Λειτουργεί σαν πνεύμονας μεταβιβάζοντας οξυγόνο και απομακρύνοντας διοξείδιο του άνθρακα). Στο έμβρυο μπορούν επίσης να περάσουν τοξικές ουσίες, όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ και άλλες ναρκωτικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων). Το έμβρυο αρχίζει να σχηματίζει μαλλιά, το δέρμα αποκτά ροζ και διαφανές χρώμα και η οστική μάζα συνεχίζει να αναπτύσσεται γρήγορα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι πλέον πιο διακριτά, καταλαμβάνει ολόκληρη τη μητριαία κοιλότητα και κινείται ελεύθερα χωρίς προσπάθεια. Μπορεί να ακούσει τη φωνή  της μητέρας. Στο τέλος του τέταρτου μήνα έχει ύψος από 15 έως 18 cm και ζυγίζει περίπου 170 γραμμάρια.

 • Ο ομφάλιος λώρος εξακολουθεί να αναπτύσσεται.
 • Αρχίζουν να σχηματίζονται τα μαλλιά.
 • Δέρμα ρόδινο και διαφανές.
 • Πιο διακριτά χαρακτηριστικά προσώπου.
 • Κινείται ελεύθερα.
 • Ακούει τη φωνή της μητέρας.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Από αυτό το μήνα ο κίνδυνος αποβολής είναι μικρότερος. Αρχίζουν να μειώνονται οι ναυτίες και οι εμετοί, καθείς ο οργανισμός έχει συνηθίσει την ορμονική ανισορροπία, αλλά αυξάνονται οι καούρες και η δυσκοιλιότητα. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, ακολουθείτε μια δια τροφή πλούσια σε ίνες. Πρέπει να αρχίσετε να ελέγχετε την αύξηση βάρους (δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 γραμμάρια την εβδομάδα) και να προσέχετε τη διατροφή σας  (πρόσληψη περίπου 350 Kcal επιπλέον την ημέρα), θα πρέπει να τρώτε για δύο, όχι σαν δύο. Η μήτρα συνεχίζει να μεγαλώνει και να τεντώνεται, όπως και οι σύνδεσμοι που τη συγκρατούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα. Ολοκληρώνεται ο σχηματισμός του πλακούντα και, συνεπώς, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τις τοξικές ουσίες που διαπερνούν τον πλακούντα, όπως αλκοόλ, τσιγάρο. Το στήθος εξακολουθεί να μεγαλώνει και οι θηλές να σκουραίνουν, καθώς και να μεγαλώνουν σε διάμετρο. Ψυχολογικά είστε πλέον πιο ήρεμη, τα δυσάρεστα συναισθήματα αρχίζουν να εξαλείφονται και αρχίζετε να απολαμβάνετε την εγκυμοσύνη.

 • Μειώνονται οι ναυτίες και οι εμετοί
 • Αύξηση της καούρας και της δυσκοιλιότητας
 • Η μήτρα και το στήθος εξακολουθούν να μεγαλώνουν
 • Ολοκληρώνεται ο σχηματισμός του πλακούντα.

5ος Μήνας

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

Ο πέμπτος μήνας χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη ανάπτυξη του εμβρύου. Τα κάτω άκρα αποκτούν μήκος ανάλογο με το υπόλοιπο σώμα και τα νύχια μεγαλώνουν μέχρι τις άκρες των δαχτύλων. Το αίμα αρχίζει να σχηματίζεται στον μυελό των οστών (οριστική θέση). Το δέρμα, προκειμένου να προστατευθεί, καλύπτεται από το εμβρυϊκό σμήγμα (μια κρεμώ δη ουσία που αποτελείται από ένα μείγμα των εκκρίσεων των σμηγματογόνων αδένων και των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας). Ο λιπώδης ιστός αρχίζει να εξειδικεύεται και να παράγει θερμότητα μέσω αντιδράσεων οξείδωσης των λιπαρών οξέων. Στα θηλυκά έμβρυα ολοκληρώνεται ο σχηματισμός της μήτρας και αρχίζει η ροή προς  τον κόλπο. Στα άρρενα έμβρυα, αρχίζουν να κατεβαίνουν οι άρχεις από το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Το έμβρυο είναι πολύ δραστήριο, κοιμάται και ξυπνάει. Όσο η μητέρα βρίσκεται σε κίνηση, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και ξεκουράζεται, ενώ όταν η μητέρα είναι ακίνητη, το έμβρυο κινείται, καθώς εκείνη τη στιγμή δεν δέχεται εξωτερικές πιέσεις. Στο τέλος του πέμπτου μήνα έχει ύψος περίπου 20 cm και ζυγίζει από 250 έως 500 γραμμάρια.

 • Το σώμα καλύπτεται από το εμβρυϊκό σμήγμα.
 • Γρήγορη ανάπτυξη του εμβρύου,
 • Το αίμα αρχίζει να σχηματίζεται στο μυελό των οστών.
 • Ο λιπώδης ιστός αρχίζει να παράγει θερμότητα.
 • Στα θηλυκά έμβρυα σχηματίζεται η μήτρα.
 • Στα άρρενα έμβρυα κατεβαίνουν οι άρχεις.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Η μήτρα και το στήθος συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Εξαιτίας του τεντώματος του δέρματος, μπορεί να εμφανιστεί φαγούρα και ακόμα και ραγάδες. (Για να μην παραμείνουν οι ραγάδες και μετά την εγκυμοσύνη, συνιστάται η χρήση αμυγδαλέλαιου και κρεμών που προορίζονται για αυτό το σκοπό (διατίθενται στα φαρμακεία). Η μητέρα αρχίζει να αισθάνεται τις κινήσεις του εμβρύου. Όταν η μητέρα ξεκουράζεται, το έμβρυο εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να κινείται ελεύθερα, καθώς δεν δέχεται εξωτερικές πιέσεις, ενώ όταν η μητέρα βρίσκεται σε κίνηση, το έμβρυο κινείται λιγότερο. Η γραμμή που ενώνει το τριχωτό του εφηβαίου με τον ομφαλό, αποκτά σκούρο χρώμα. Μετά τη γέννα, αποκτά πάλι το φυσικό της χρώμα. Παρατηρείται ολοένα μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών, το αίσθημα βάρους στα πόδια είναι διαρκές, κυρίως στο τέλος της ημέρας. Συνιστάται να αποφεύγετε τα παπούτσια χωρίς  καθόδου ή με υπερβολικό τακούνι. Για να βελτιώσετε τη φλεβική επαναφορά, θα πρέπει να ανασηκώνετε τα πόδια με τη βοήθεια μαξιλαριών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έχετε πλέον συνειδητοποιήσει πλήρως την εγκυμοσύνη, συνεπώς είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού και τις ασκήσει Kegel, για να ενδυναμώσετε τους μύες του πυελικού εδάφους.

 • Η μήτρα και το στήθος εξακολουθούν να μεγαλώνουν.
 • Φαγούρα και ραγάδες που οφείλονται στο τέντωμα του δέρματος.
 • Η γραμμή που ενώνει το εφήβαιο με τον ομφαλό, αποκτά σκούρο χρώμα,
 • Αίσθημα βάρους στα πόδια εξαιτίας της κατακράτησης υγρών,
 • Οι κινήσεις του εμβρύου αρχίζουν να γίνονται αισθητές (είναι δραστήριο).

6ος Μήνας

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

Αυτό το μήνα το έμβρυο εξακολουθεί να μεγαλώνει και να αυξάνει το βάρος του (αρχίζει να συσσωρεύει λίπος). Το δέρμα είναι κόκκινο (εξαιτίας της κυκλοφορίας του αίματος μέσα από τα τριχοειδή αγγεία) και εμφανίζει ζάρες. Αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Ανοίγει και κλείνει τα χέρια και τα μάτια (τα βλέφαρα ανοίγουν). Τα μαλλιά εξακολουθούν να μεγαλώνουν και τα φρύδια διακρίνονται πλέον τέλεια. Το αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα (ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός) αναπτύσσονται ακόμη και για αυτό το λόγο το έμβρυο δεν θα επιβίωνε σε περίπτωση γέννησης αυτό το μήνα ή θα ζούσε με μεγάλες δυσκολίες. Στο τέλος του έκτου μήνα έχει ύψος περί που 30 cm και ζυγίζει περίπου 820 γραμμάρια.

 • Το βάρος αυξάνεται, αρχίζει να συσσωρεύει λίπους.
 • Το δέρμα είναι κόκκινο και εμφανίζει ζάρες.
 • Ξεχωρίζουν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.
 • Ανοίγει και κλείνει τα χέρια και τα μάτια,
 • Τα βλέφαρα ανοίγουν,
 • Το αναπνευστικό και το νευρικό σύστημα εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Η μήτρα εξακολουθεί να μεγαλώνει για να χωρέσει το έμβρυο. Εξαιτίας της πίεσης που ασκεί στο διάφραγμα αυξάνεται το αίσθημα καούρας και αρχίζει η δυσκολία στην αναπνοή. Η μήτρα αρχίζει να συστέλλεται και να χαλαρώνει, σχεδόν ανεπαίσθητα, αλλά είναι φυσιολογικό. Ενδέχεται να αισθανθείτε πόνους παρόμοιους με εκείνους της εμμήνου ρύσεως, αλλά πολύ ήπιους. Η πλάτη αρχίζει να επιβαρύνεται, για αυτό να ξεκουράζεστε όταν παρατηρείται αυτό το αίσθημα. Σε ψυχολογικό επίπεδο, σκέφτεστε όλη τη μέρα το παιδί σας  και ονειρεύεστε πώς θα είναι. Στο εξής, ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα.

 • Η μήτρα εξακολουθεί να μεγαλώνει,
 • Αυξάνονται οι καούρες.
 • Αρχίζει η δυσκολία στην αναπνοή,
 • Η μήτρα αρχίζει να συστέλλεται και να χαλαρώνει, ενδέχεται να αισθανθείτε ήπιους πόνους.
 • Η πλάτη αρχίζει να επιβαρύνεται από το βάρος.

7ος Μήνας

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

Το έμβρυο έχει σχεδόν αναπτυχθεί και σε περίπτωση πρόωρου τοκετού μπορεί να επιβιώσει. Οι πνεύμονες μπορούν να πραγματοποιήσουν την ανταλλαγή των αερίων, παρόλο που δεν είναι ώριμοι ακόμα. Το κεντρικό νευρικό σύστημα ελέγχει τις ακούσιες κινήσεις της αναπνοής και   είναι σε θέση να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος. Η συσσώρευση λίπους ανέρχεται περίπου στο 3,5% με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι περισσότερες ζάρες. Μπορεί να ανοίξει και να κλείσει τα μάτια, ακόμα και να κλάψει, και ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα του φωτός και των ήχων. Ασκείται, τεντώνοντας τα άκρα και κλωτσώντας.  Στο τέλος του έβδομου μήνα έχει ύψος 40 cm και ζυγίζει περίπου 1.400 γραμμάρια.

 • Αρχίζει να κινείται στη θέση κεφαλικής προβολής (κεφάλι προς τα κάτω) για να προετοιμαστεί για τον τοκετό. Αυξάνεται η οστική μάζα,
 • Οι πνεύμονες επιτελούν τη λειτουργία τους.
 • Το νευρικό σύστημα ελέγχει τις ακούσιες κινήσεις.
 • Συνεχίζει η συσσώρευση λίπους, η οποία ανέρχεται στο 3,5%.
 • Το έμβρυο, ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα του φωτός και των ήχων.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Η μήτρα μεγαλώνει πιο γρήγορα σε σχέση με τους προηγούμενοι μήνες και αρχίζει να μειώνεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού.

Αυξάνεται ο κοιλιακός πόνος. Δεν βρίσκετε άνετη θέση για να ξεκουραστείτε καθώς το έμβρυο βρίσκεται σε θέση κεφαλικής προβολής (κεφάλι προς  τα κάτω) και στηρίζεται στην πύελο .Όταν κοιμάστε, συνιστάται να αποφεύγετε να είστε ξαπλωμένη ανάσκελα, καθώς μειώνεται η ροή του αίματος της αορτής και της άνω κοίλης φλέβας, συνεπώς καλύτερα να κοιμάστε ξαπλωμένη στο αριστερό πλευρό, μια στάση που επιπλέον διευκολύνει την πέψη. Από αυτό το μήνα είναι πολύ φυσιολογικό να ξεκινούν οι κράμπες στα πόδια, τα οποία εξακολουθούν να είναι πρησμένα, ενώ αυξάνονται τα προβλήματα πέψης. Μπορεί να εμφανιστούν αιμορροΐδες η κατάσταση των οποίων βελτιώνεται μετά τον τοκετό. Αυτό το μήνα είναι σημαντικό να προσέχετε το ασβέστιο στη διατροφή, καθώς ενδυναμώνονται τα οστά του εμβρύου. K0noioς ειδικός θα προσδιορίσει αν πρέπει να λάβετε φαρμακευτικά σκευάσματα για αυτό το σκοπό.

 • Η μήτρα μεγαλώνει πιο γρήγορα,
 • Μειώνεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού.
 • Εμφανίζονται αιμορροΐδες
 • Εμφανίζονται κράμπες στα πόδια,
 • Να προσέχετε το ασβέστιο στη διατροφή.

8ος Μήνας

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

Αυτό το μήνα το έμβρυο κερδίζει το περισσότερο βάρος. Η ποσότητα λίπους ανέρχεται στο 7-8%. Το δέρμα είναι λείο και ρόδινο. Ο διαθέσιμος χώρος μικραίνει διαρκώς, για αυτό και η μητέρα μπορεί να παρατηρήσει στην κοιλιά της, τον αγκώνα ή την φτέρνα του εμβρύου κάθε φορά που αυτό κινείται.

Αναπτύσσονται τα αντανακλαστικά της κόρης του οφθαλμού (συστολή και διαστολή της κόρης, ανάλογα με την ποσότητα του φωτός) και ο εγκέφαλος εξακολουθεί να μεγαλώνει.

Στα άρρενα έμβρυα, οι άρχεις κατεβαίνουν στο όσχεο. Στο τέλος αυτού του μήνα τα μητρικά αντισώματα περνάνε στο παιδί για να το προστατεύσουν από τις εξωτερικές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών της ζωής.

Τα οστά είναι μαλακά και εύκαμπτα για να διευκολυνθεί το πέρασμα από τον κόλπο στο γεννητικό κανάλι. Έχει ύψος από 40 έως 45 cm και ζυγίζει περίπου 2.200 gr. Κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους.

 • Η συσσώρευση ανέρχεται στο 7-8%
 • Απαλό και ρόδινο δέρμα
 • Αναπτύσσει το αντανακλαστικό της κόρης του ματιού
 • Ο εγκέφαλος συνεχίζει να μεγαλώνει
 • Λαμβάνει αντισώματα για τη μητέρα
 • Μαλακά και εύκαμπτα οστά
 • Οι άρχεις κατεβαίνουν στο όσχεο

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Η μήτρα εξακολουθεί να μεγαλώνει, αυξάνοντας έτσι τη δυσκολία στην αναπνοή και το αίσθημα βάρους. Επιμένουν οι πόνοι στην κοιλιά και την πλάτη. Συνεχίζονται οι συσπάσεις της μήτρας για την προετοιμασία του τοκετού, οι οποίες είναι φυσιολογικές και δε χρειάζεται να σας ανησυχούν (εκτός κι αν είναι υπερβολικά επώδυνες).

 • Συνεχίζουν οι καούρες, οι δυσκολίες στην αναπνοή και ο πόνος στην πλάτη
 • Η κοιλιά σκληραίνει
 • Ολοκληρώνονται οι αλλαγές στα ισχία για τον τοκετό
 • Το έμβρυο παίρνει θέση για τον τοκετό
 • Η μήτρα συνεχίζει να μεγαλώνει, αρχίζουν οι συσπάσεις της μήτρας
 • Ο τράχηλος της μήτρας αρχίζει να τεντώνεται
 • Σε ψυχολογικό επίπεδο όλη η προσοχή επικεντρώνεται στον τοκετό και το πώς θα είναι το μωρό σας.

9ος Μήνας

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

Ολοκληρώνεται η ωρίμανση των πνευμόνων, οι οποίοι πλέον μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα. Το έμβρυο προσανατολίζεται αυθόρμητα προς το φως. Παίρνει 225 γραμμάρια την εβδομάδα και η ποσότητα λίπους ανέρχεται στο 16%. Τα άρρενα έμβρυα μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα θηλυκά. Ο θώρακας προεξέχει, το δέρμα είναι λευκό ή γαλαζοπό-ρόδινο και η περιφέρεια του κεφαλιού είναι περίπου ίση με την περιφέρεια της κοιλιάς. Στο τέλος αυτού του μήνα έχει ύψος περίπου 45 με 50 cm και ζυγίζει περίπου 3.000 γραμμάρια. Ολοκληρώνεται η ωρίμανση των πνευμόνων.

 • Συνεχίζει η συσσώρευση λίπους (ανέρχεται στο 16%).
 • Αυθόρμητος προσανατολισμός προς το φως.
 • Το δέρμα είναι λευκό ή κυανό ροζ.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Ο τελευταίος μήνας φαίνεται αιώνας, οι επώδυνες ενοχλήσεις είναι ίδιες με εκείνες του προηγούμενου μήνα. Πολλές έγκυοι δηλώνουν ότι τις δυο περί που εβδομάδες πριν από τον τοκετό νιώθουν την παρόρμηση να τακτοποιήσουν συρτάρια και ντουλάπια.

 • Επιμένουν οι επώδυνες ενοχλήσεις.
 • Αυξάνεται η ανησυχία για τον τοκετό.