Βρεφικό μασάζ: Γίνετε εσείς οι “ειδικοί” του μωρού σας!

Το βρεφικό μασάζ είναι μια πράξη αγάπης και φροντίδας στην οποία ο/η ειδικός για το μωρό σας γίνεστε εσείς, οι γονείς του και οικογένειά του! Είναι μια τέχνη αγγίγματος, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που βάζει τα θεμέλια για μια ζωή εμπιστοσύνης, τρυφερότητας και αγάπης. Αποτελεί τη βάση για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της επικοινωνίας αλλά και της έκφρασης των συναισθημάτων με σκοπό την αναγνώριση και την κάλυψη των αναγκών του μωρού.

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη του μασάζ είναι πολλαπλά. Βοηθάει σημαντικά στην δημιουργία μιας πολύ ισχυρής σχέσης και με τους δυο γονείς, από την πρώτη στιγμή της γέννησής του και για όλη του τη ζωή. Με το μασάζ η σωματική γίνεται ψυχική επαφή και δυναμώνει τον υπέροχο αυτό δεσμό. Έτσι, χτίζεται μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης καθώς το μωρό αναγνωρίζει το υγιές άγγιγμα, τον σεβασμό, την αγάπη ώστε να διαμορφώσει ένα υγιές σώμα και πνεύμα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε οτι, κατά τη διάρκεια του μασάζ αυξάνονται τα επίπεδα της ωκυτοκίνης (ορμόνη της αγάπης) και μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες.) Οι ορμονικές αλλαγές διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και βέβαια, με το βρεφικό μασάζ ενισχύεται ο γονεϊκός ρόλος (μητέρας και πατέρα) καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας ο γονέας-φροντιστής αντιλαμβάνεται καλύτερα και μαθαίνει τα “μηνύματα” που στέλνει το νεογνό με τον ιδιαίτερο, δικό του τρόπο.

Η ιδρύτρια του ΙΑΙΜ, Vimala Mc Clure πήρε το βρεφικό μασάζ που υπάρχει σε αρκετές χώρες και μάλιστα εδώ και πολλούς αιώνες και το ανήγαγε σε τέχνη. Η ιδρύτρια το οργάνωσε και συστηματοποίησε γιαυτό και κατάφερε να το καθιερώσει ακόμη και στην επιστημονική κοινότητα. Ζώντας και δουλεύοντας για πολλά χρόνια σε ορφανοτροφεία στην Ινδία άλλα και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο μετά από πολυετή προσωπική έρευνα κι εμπειρία δημιούργησε έναν οδηγό για χρήση απο όλους. Οι εμπνεύσεις της προέρχονται απο το ινδικό και σουηδικό μασάζ καθώς και από τεχνικές της γιόγκα και της ρεφλεξολογίας.

Οι συνεδρίες έχουν ομαδικό ή ατομικό χαρακτήρα, απευθύνονται σε γονείς (ή φροντιστές) με μωρά έως 12 μηνών και ακολουθούν το πρότυπο του οργανισμού IAIM.

Η επίδειξη των μαλάξεων γίνεται από μένα την ίδια, πάνω σε ειδική εκπαιδευτική κούκλα. Το μασάζ γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους γονείς- φροντιστές προς το μωρό τους.

Η διδασκαλία του βρεφικού μασάζ περιλαμβάνει πέντε εβδομαδιαίες συναντήσεις διάρκειας 1 ώρας κ 30 λεπτών. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης διδάσκονται τεχνικές μαλάξεις για ολόκληρο το σώμα του μωρού (πόδια, κοιλιακή χώρα, στήθος, χέρια, πλάτη, πρόσωπο) και επαναλαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες του τμήματος, καθώς και ασκήσεις διάτασης και ευλυγισίας, τις λεγόμενες “ευγενικές κινήσεις”.

Μετά το πρακτικό μέρος κομμάτι συνεχίζουμε με το θεωρητικό όπου δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να συζητήσουν διάφορα θέματα που τους απασχολούν, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.

Έχετε μαζί σας ότι χρειάζεστε για την αλλαγή της πάνας, ένα σεντονακι και ότι άλλο κρίνετε σκόπιμο.

Εμείς θα σας δώσουμε το λαδάκι και έντυπο υλικό χρήσιμο για συζήτηση.

Στο τέλος μπορούμε να πιούμε τον καφέ μας στο άνετο και φιλόξενο χώρο της Mamamnio.

Oφέλη του Βρεφικού Μασάζ

Η Vimala Mc Clure, η εμπνεύστρια του Διεθνούς Συνδέσμου Βρεφικού Μασάζ, διαχώρισε τα οφέλη του βρεφικού μασάζ σε τέσσερεις βασικές κατηγορίες οι οποίες αφορούν την αλληλεπίδραση, τη διέγερση, την ανακούφιση και τη χαλάρωση.

Τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από τη διαδικασία του βρεφικού μασάζ είναι σημαντικά για τους γονείς

Το κλάμα του παιδιού είναι ο μόνος τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με το περιβάλλον και κυρίως με τη μητέρα του.  Στους πρώτους μήνες το κλάμα στα βρέφη λειτουργεί σαν καμπανάκι συναγερμού για την ικανοποίηση των σωματικών και των συναισθηματικών τους αναγκών. Όταν η μητέρα δεν ανταποκρίνεται στο κλάμα του παιδιού, δημιουργείται αίσθηση ανασφάλειας. Η έγκαιρη επέμβαση στις αγωνίες των βρεφών και των παιδιών δημιουργεί ασφαλείς και με αυτοπεποίθηση ενήλικες.
Με το μασάζ δίνεται επίσης η ευκαιρία και στον πατέρα να έχει μια πιο ουσιαστική και ποιοτική επαφή με το μωρό από τη γέννησή του.

Οι γονείς κατανοούν καλύτερα τα μωρά τους, διαβάζουν και αναγνωρίζουν τα σινιάλα τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση κι εμπιστοσύνη στο γονεϊκό τους ρόλο και με τον τρόπο αυτό δημιουργούν έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό τους.

Είναι πλέον εκείνοι «οι ειδικοί» για το μωρό τους.

Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ επεκτείνονται και σε ολόκληρη την οικογένεια.

Η είσοδος του νέου μέλους ίσως είναι η αφορμή να νιώσουν τα μεγαλύτερα παιδιά λίγο παραγκωνισμένα. Με τη συμμετοχή των, παιδιών στη διαδικασία αυτή θα τους δώσει τη δυνατότητα να γνωριστούν και δεθούν με το μωρό. Είναι ευκαιρία για να έρθει σε επαφή όλη η οικογένεια και για να αξιοποιήσει από –κοινού τον ελεύθερο χρόνο. Επίσης, η ενεργή συμμετοχή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, που εμπλέκονται στη φροντίδα του μωρού, αυξάνει το σεβασμό τους απέναντι στο μωρό και με τον τρόπο αυτό ενισχύεται και γίνεται αντιληπτή σε όλους η πρόθεση που έχουν επιλέξει οι γονείς να μεγαλώσουν το παιδί τους.

Το βρεφικό μασάζ παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και για ολόκληρη την κοινωνία

Ένα μωρό, που από τις πρώτες στιγμές της ζωής του μαθαίνει τη σημασία ενός αγγίγματος γεμάτο αγάπη και σεβασμό, αναπτύσσει μεγαλώνοντας μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα . Στην παιδική αλλά και στην ενήλικη του ζωή αντιμετωπίζει με σεβασμό τους συνανθρώπους του. Η έγκαιρη επέμβαση στις ανάγκες των βρεφών δημιουργεί παιδιά με αυτοπεποίθηση και ενήλικες με ενσυναίσθηση.

Μια κοινωνία απαρτιζόμενη από τέτοιες προσωπικότητες είναι βέβαιο ότι θα είναι απαλλαγμένη από πράξεις βίας και εγκληματικότητας Υγιείς άνθρωποι πιστοποιούν μια υγιή,  φιλική και ασφαλή κοινωνία!

Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει τα οφέλη του βρεφικού μασάζ  στα πρόωρα μωρά, αφού αποδεικνύεται ότι με τον τρόπο αυξάνουν σε μικρό χρονικό διάστημα το βάρος και επανέρχεται ο οργανισμός τους ομαλότερα και γρηγορότερα. Επιπρόσθετα έρευνες καταδεικνύουν την ευεργετική δράση του μασάζ στην ψυχολογία της λεχώνας.

Βρεφικό μασάζ λοιπόν για την προάσπιση της υγείας όλης της οικογένειάς και της ευρύτερης κοινωνικής ευημερίας.

ας μιλήσουμε!

Είμαστε εδώ και σας ακούμε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας!