1η εβδομάδα

1η εβδομάδα

Η χοριακή ορμόνη β-hCG, θα χρωματίσει το τεστ και θα επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη σου.

2η εβδομάδα

2η εβδομάδα

Πιθανότατα να αισθάνεσαι πιο κουρασμένη από ότι συνήθως αφού ο οργανισμός σου δουλεύει σκληρά και σε διαφορετικούς ρυθμούς για να υποδεχτεί το έμβρυο. Ξεκουράσου και κοιμήσου αρκετά.

3η εβδομάδα

3η εβδομάδα

Παρόλο που το μωρό μοιάζει ακόμη με μικρό κόμμα, η καρδιά του, που είναι πολύ μικρή και αποτελείται από 2 σωλήνες, χτυπά ήδη!

4η εβδομάδα

4η εβδομάδα

Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική. Να αποφεύγεις το αλκοόλ, το κάπνισμα, το παθητικό κάπνισμα, τα φάρμακα και τις κακές διατροφικές συνήθειες.

5η εβδομάδα

5η εβδομάδα

Το μωρό σου έχει μέγεθος κουκουτσιού από πορτοκάλι και ο νευρικός σωλήνας, ο οποίος θα εξελιχθεί στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό του εμβρύου, αρχίζει να λειτουργεί.

6η εβδομάδα

6η εβδομάδα

Η καρδιά του εμβρύου πλέον χτυπάει 160-180 παλμούς το λεπτό και γίνεται ταχύτερη κάθε μέρα! Τώρα ξεκινά η εμβρυϊκή περίοδος.

.

7η εβδομάδα

7η εβδομάδα

Το έμβρυο φτάνει το 1 εκατοστό σε μήκος ενώ σχηματίζονται το στόμα, η γλώσσα, τα άκρα του και τα γεννητικά του όργανα.

.

8η εβδομάδα

8η εβδομάδα

Η μήτρα σου καθώς μεγαλώνει, παίρνει το μέγεθος μήλου και πιέζει την ουροδόχο κύστη σου. Γι’αυτό νιώθεις συχνότερα την ανάγκη για ούρηση.

9η εβδομάδα

9η εβδομάδα

Αναπτύσσονται οι αγκώνες, τα γόνατα, οι καρποί και οι αστράγαλοι του μωρού. Μπορεί να κουνάει και το κεφαλάκι του.

10η εβδομάδα

10η εβδομάδα

Η άλως (η σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή) θα αρχίσει να σκουραίνει και ένα δίκτυο μελανών γραμμών θα εμφανιστεί κάτω από το δέρμα καθώς η παροχή αίματος γύρω από το στήθος αυξάνει.

11η εβδομάδα

11η εβδομάδα

Άκουσε χαλαρωτική μουσική και κάνε χαρούμενες σκέψεις καθώς το μωρό μπορεί να αισθανθεί τη διάθεσή σου και να. αντιδράσει σε αυτή!

12η εβδομάδα

12η εβδομάδα

Το μωρό σου έχει το μέγεθος ενός δαμάσκηνου, κουνάει τα χέρια του, τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών του, μπορεί να χαμογελάει, να συνοφρυώνεται και να πιπιλάει το δάχτυλό του.

13η εβδομάδα

13η εβδομάδα

Τα μοναδικά δαχτυλικά αποτυπώματα του μωρού σου τώρα έχουν σχηματιστεί τέλεια. Εάν περιμένεις κορίτσι, ήδη υπάρχουν περίπου 2.000.000 αυγά στις ωοθήκες του.

14η εβδομάδα

14η εβδομάδα

Αναπτύσσεται μια σκοτεινή γραμμή κάτω από τη μέση της κοιλιάς σου που ονομάζεται linea negra. Το σώμα σου ετοιμάζεται για το θηλασμό και η μήτρα σου τώρα έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ.

15η εβδομάδα

15η εβδομάδα

Το αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο κολυμπά το μωρό σου μεταδίδει εύκολα τον ήχο και έτσι, σε λίγο καιρό, θα μπορεί να ακούει τη φωνή σου και το χτύπο της καρδιάς σου.

16η εβδομάδα

16η εβδομάδα

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να σκύβεις για να σηκώσεις αντικείμενα και πράγματα. Πάντα να λυγίζεις τα πόδια σου όταν σκύβεις για να προστατεύεις την πλάτη σου.

17η εβδομάδα

17η εβδομάδα

Μπορεί να νιώσεις ένα φτερούγισμα στη κοιλιά, είναι οι πρώτες κινήσεις του μωρού σου. Το μωρό σου είναι περίπου 17-19 εκ. και ζυγίζει γύρω στα 100-142 γρ.

18η εβδομάδα

18η εβδομάδα

Η όρεξή σου μπορεί να έχει αυξηθεί. Μη σηκώνεσαι πολύ γρήγορα, γιατί μπορεί να ζαλιστείς, μιας και αρτηριακή σου πίεση ενδέχεται συχνά να είναι χαμηλή.

19η εβδομάδα

19η εβδομάδα

Η κοιλιά σου μεγαλώνει με ταχύτερους ρυθμούς. Είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσεις γιόγκα για εγκύους που θα σε βοηθήσει σωματικά και ψυχολογικά.

20η εβδομάδα

20η εβδομάδα

Για να αυξήσεις την πρόσληψη σιδήρου, να τρως περισσότερο κόκκινο κρέας δαμάσκηνα, σταφύλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και προϊόντα με σουσάμι ή με βάση τη σόγια.

21η εβδομάδα

21η εβδομάδα

Το μωρό σου έχει το μέγεθος μιας μεγάλης μπανάνας! Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νευρικών απολήξεων έχει  προοδεύσει πάρα πολύ.

22η εβδομάδα

22η εβδομάδα

Ραγάδες μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στην κοιλιά σου, γι’αυτό κράτησε την περιοχή καλά ενυδατωμένη. Οι μαστοί σου πιθανόν να έχουν αρχίσει να στάζουν πύαρ, το πρώτο γάλα της γέννας

23η εβδομάδα

23η εβδομάδα

Χτύπα ελαφρώς την κοιλιά σου και μίλα στο μωρό σου: μπορεί να προκαλέσει την ανταπόκριση του και να βοηθήσει στη νευρολογική του ανάπτυξη.

24η εβδομάδα

24η εβδομάδα

Αν δεν έχεις ήδη αρχίσει να γυμνάζεις τους μυς της λεκάνης, μπορείς να αρχίσεις τώρα, ώστε να δυναμώσουν εγκαίρως, με τις ασκήσεις Kegel.

25η εβδομάδα

25η εβδομάδα

Προγραμμάτισε τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Θα συναντήσεις και άλλες μέλλουσες μητέρες και θα γνωρίσεις ειδικούς που θα σε βοηθήσουν.

26η εβδομάδα

26η εβδομάδα

Το έμβρυο είναι περίπου 35 εκατοστά, ζυγίζει γύρω στα 760-794 γραμμάρια και πίνει και γεύεται αμνιακό υγρό.

27η εβδομάδα

27η εβδομάδα

Το μωρό σου αναπτύσσει τώρα το ανοσοποιητικό του σύστημα με τα φυσικά αντισώματα που διέρχονται από το αίμα σου μέσω του πλακούντα.

28η εβδομάδα

28η εβδομάδα

Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι πλέον η αγαπημένη δραστηριότητα του μωρού σου! Εμφανίζονται τα φρύδια, οι βλεφαρίδες και τα μαλλάκια του εμβρύου αρχίζουν να μακραίνουν. 

29η εβδομάδα

29η εβδομάδα

Τα μάτια του κινούνται μέσα στις κόγχες και το μωρό σου γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο στο φως και στους ήχους, ενώ η γεύση και η όσφρησή του εκλεπτύνονται.

30η εβδομάδα

30η εβδομάδα

Μέσα από τα τοιχώματα της μήτρας σου το μωρό αντιλαμβάνεται τη διαφορά του φυσικού και τεχνητού φωτός!

31η εβδομάδα

31η εβδομάδα

Ενώ η συνολική ανάπτυξη του παιδιού σιγά – σιγά επιβραδύνεται, ο εγκέφαλός του συνεχίζει να αναπτύσσεται οι πνεύμονες είναι τα τελευταία όργανα που ολοκληρώνονται.

32η εβδομάδα

32η εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σου προχωρά και το βάρος σου αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι σε προηγούμενες περιόδους της εγκυμοσύνης σου. Το μωρό σου είναι περίπου 43 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 1 κιλό και 800 γραμμάρια.

33η εβδομάδα

33η εβδομάδα

Το μωρό σου έχει πιθανώς μετακινηθεί σε θέση γέννησης με το κεφάλι προς τα κάτω, θέση ιδανική για τη ροή του αίματος στο κεφάλι του και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

34η εβδομάδα

34η εβδομάδα

Το βάρος σου αυξάνεται πιο γρήγορα και οι ορμόνες από τον πλακούντα αρχίζουν να ενεργοποιούν το γάλα στο στήθος σου.

35η εβδομάδα

35η εβδομάδα

Η ορμόνη ρελαξίνη που αυξάνεται με το βάρος του παιδιού, προκαλεί διάταση στη λεκάνη σου. Μπορεί λοιπόν να αισθανθείς πόνο και τραβήγματα στην περιοχή.

36η εβδομάδα

36η εβδομάδα

Εάν το μωρό σου επιμένει στην ισχιακή προβολή μην πανικοβάλλεσαι, υπάρχουν ειδικές ασκήσεις για να ενθαρρύνεις το μωρό σου να γυρίσει.

37η εβδομάδα

37η εβδομάδα

Ο θηλασμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σου. Στην αρχή οι μαστοί σου παράγουν πύαρ (πρωτόγαλα), μια ουσία πλούσια σε αντισώματα και θρεπτικά συστατικό.

38η εβδομάδα

38η εβδομάδα

Χρησιμοποιήστε τον χρόνο που σας απομένει για να προετοιμάσετε το παιδικό δωμάτιο και να αγοράσετε ότι χρειάζεται το μωρό σας μετά τη γέννηση.

39η εβδομάδα

39η εβδομάδα

Μετά από εννέα μήνες ανάπτυξης το μωρό σου είναι σχεδόν έτοιμο να γεννηθεί: στέλνει ένα χημικό σήμα στον Πλακούντα και αυτός με τη σειρά του αυξάνει την παραγωγή των οιστρογόνων τα οποία οδηγούν στην έναρξη του τοκετού.

40η εβδομάδα

40η εβδομάδα

Έχοντας πάνω από 70 διαφορετικά ανακλαστικά, το μωρό σου είναι έτοιμο να αρχίσει τη ζωή του έξω από τη μήτρα. Ένα υπέροχο ταξίδι ξεκινάει για όλους! Όταν το μωρό σου γεννηθεί. τοποθέτησε το στο στήθος σου. Το πύαρ (πρωτόγαλα) και η καρδούλα της μαμάς του, είναι ότι πιο σημαντικό χρειάζεται τις πρώτες και τόσο πολύτιμες στιγμές της ζωής του!

Να σας Ζήσει!

Να σας Ζήσει!

Να σας Ζήσει!

Να σας Ζήσει και να το χαρείτε γερό και δυνατό! σας περιμένουμε στην ΜΑΜΑΜΝΙΟ, Κέντρο Περιγεννητικής Φροντίδας για να μοιραστούμε όλες τις υπέροχες στιγμές μαζί…

Μαθήματα

Μαθήματα

Μην παραλείψεις να εγγραφείς στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού της ”ΜΑΜΑΜΝΙΟ”. Γίνονται από ειδικούς και διδάσκουν όλα όσα χρειάζονται να ξέρουν για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό, τη λοχεία.

Το Ταξίδι!

Το Ταξίδι!

Το όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης, φτάνει στο τέλος του και εσύ πρέπει να προετοιμαστείς για τις ημέρες σου στο μαιευτήριο. Στο ΜΑΜΑΜΝΙΟ θα μάθεις ποια είναι τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου καθώς και τι θα χρειαστείς για τις πρώτες ημέρες με το μωρό σου.