Το να κουβαλάτε πάνω σας το βρέφος σας είναι απαραίτητο για την σωματική, ψυχολογική και νευρολογική ανάπτυξή τους. Τα ανθρώπινα σώματα είναι προσαρμοσμένα στο να μεταφέρουν και αυτό είναι μέρος της εξελικτικής ιστορίας μας.  Η χρήση του μάρσιπου διευκολύνει την παραπάνω  διαδικασία. Ο τύπος ή το ύφασμα είναι απλώς  η προσωπική σας επιλογή.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χρήσης μάρσιπου :

  • Ενισχύει τη σύνδεση με τον γονέα και συμβάλλει στην ικανοποίηση της έντονης ανάγκης του μωρού για μια αίσθηση ασφάλειας και προσκόλλησης, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ανεξαρτησία αργότερα στη ζωή
  • Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, της καρδιακής και αναπνευστικής συχνότητας, της συναισθηματικής και σωματικής ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για πρόωρα βρέφη (χαρακτηριστική είναι η “φροντίδα καγκουρό” και “τέταρτο τρίμηνο” ).
  • Προωθεί και ενθαρρύνει τη δημιουργία μιας επιτυχημένης σχέσης θηλασμού.
  • Η τακτική επαφή με το δέρμα βοηθά τα μωρά να ρυθμίζουν καλύτερα τους κιρκαδικούς ρυθμούς τους και να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ νύχτας και ημέρας.
  • Μειώνει το κλάμα, τη συχνότητα και τη διάρκεια, και μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Τα μωρά στον μάρσιπο αυτόματα ικανοποιούν την ανάγκη τους για επαφή,συναισθηματική ασφάλεια και τροφή. Οι γονείς νιώθουν ότι ικανοποιούν άμεσα τις παραπάνω ανάγκες και ενισχύεται ο γονεικός τους ρόλος.
  • Για τα μωρά με κολικούς η εμβρυική στάση που ο μάρσιπος προσφέρει σε συνδιασμό με  την κίνηση και την σωματική επαφή έχει ως αποτέλεσμα να βοηθά πολλά νεογνά στον να καταπραΰνει τους πόνους τους.

Διαβάστε περισσότερες θετικές επιδράσεις στο άρθρο “WHY CARRYING MATTERS: POSITIVE EFFECTS OF CARRYING FOR BABY“, Natural Parents Magazine,