«Μελέτες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα μεγαλώνει τα πρόωρα βρέφη γρηγορότερα από τη φόρμουλα (ξένο γάλα)»

Είναι πανεύκολο να ενθουσιαστείτε με το «μητρικό γάλα». Και μόνο ότι μια γυναίκα μπορεί να μετατρέψει άμεσα το φαγητό της σε ένα πλήρες φαγητό προσαρμοσμένο για να μεγαλώσει το συγκεκριμένο νεογέννητο της, είναι εξαιρετικό γεγονός. Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά για το μητρικό γάλα που ξεφεύγουν από το απλό καλό και αγγίζουν το τέλειο, ειδικά όταν το μητρικό γάλα θα μπορούσε να σημαίνει μια φυσιολογική και καλύτερη ζωή για τα πρόωρα βρέφη.

Όταν ένα μωρό θηλάζει το στήθος της μαμάς του, δημιουργείται ένα κενό αέρος. Ακριβώς έτσι! Σάλιο μέσα, γάλα έξω. Το σάλιο του βρέφους αναρροφάται στη θηλή της μητέρας, όπου οι υποδοχείς στο μαστικό αδένα της διαβάζουν τα σήματά του. Η Katie Hinde, βιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Εξέλιξης και Ιατρικής στη Σχολή Ανθρώπινης Εξέλιξης & Κοινωνικής Αλλαγής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το αποκαλεί αυτό «baby spit backwash» και περιέχει πληροφορίες σχετικά με την ανοσολογική κατάσταση του μωρού.

Από ό, τι μπορούν να πουν οι επιστήμονες, το baby spit backwash είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το μητρικό γάλα προσαρμόζει την ανοσολογική του σύνθεση. Όταν οι υποδοχείς του μαστικού αδένα ανιχνεύουν την παρουσία παθογόνων, το σώμα της μητέρας παράγει αντισώματα για την καταπολέμησή του και αυτά τα αντισώματα ταξιδεύουν μέσω του μητρικού γάλακτος πίσω στο σώμα του μωρού, όπου στοχεύουν τη μόλυνση.

«Το [μητρικό] γάλα είναι τόσο απίστευτα δυναμικό», λέει ο Hinde. Υπάρχουν ορμόνες στο μητρικό γάλα και αντικατοπτρίζουν τις ορμόνες στην κυκλοφορία της μητέρας. Αυτά που βοηθούν στη διευκόλυνση του ύπνου ή της αφύπνισης είναι παρόντα στο γάλα σας. Και το γάλα ημέρας θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό ορμονικό περιβάλλον από το νυχτερινό γάλα. «Αυτή η ανάλυση σημαίνει ότι το μητρικό γάλα που παρασκευάζεται τη νύχτα περιέχει ορμόνες που βοηθούν το μωρό σας να κοιμηθεί».

Το μητρικό γάλα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη εγκεφάλου πρόωρων μωρών. Ενώ μελετούσαν πρόωρα βρέφη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Neonatal (NICU) στο Παιδικό Νοσοκομείο του St. Louis, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόωρα μωρά των οποίων οι καθημερινές δίαιτες ήταν τουλάχιστον 50 τοις εκατό του μητρικού γάλακτος είχαν περισσότερο εγκεφαλικό ιστό και περιοχή φλοιώδους επιφάνειας σε σύγκριση με τα πρόωρα μωρά που κατανάλωσαν πολύ λιγότερο μητρικό γάλα.

«Οι εγκέφαλοι των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα συνήθως δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι», δήλωσε η ανώτερος ερευνητής Cynthia Rogers, MD, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής ψυχιατρικής που θεραπεύει ασθενείς στο Παιδικό Νοσοκομείο του Σαιντ Λούις. «Ωστόσο, το μητρικό γάλα έχει αποδειχθεί χρήσιμο σε άλλους τομείς ανάπτυξης, οπότε κοιτάξαμε να δούμε τι επίδραση μπορεί να έχει στον εγκέφαλο. Με σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που τρέφονταν πιο πολύ με μητρικό γάλα είχαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου. Αυτό είναι σημαντικό επειδή αρκετές

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε περιελάμβανε 77 πρόωρα βρέφη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν το πόσιμο μητρικό γάλα που είχαν λάβει αυτά τα μωρά ενώ τους φρόντιζαν στο NICU. Οι ανιχνεύσεις εγκεφάλου διεξήχθησαν περίπου τη στιγμή που θα είχαν γεννηθεί κανονικά. Όλα τα μωρά γεννήθηκαν τουλάχιστον 10 εβδομάδες νωρίτερα, με μέση κύηση 26 εβδομάδων ή περίπου 14 εβδομάδες πρόωρα. Επειδή εξακολουθούν να αναπτύσσονται, τα πρόβατα έχουν συνήθως μικρότερους εγκεφάλους από τα βρέφη πλήρους εγκυμοσύνης.

«Καθώς η ποσότητα του μητρικού γάλακτος αυξήθηκε, το ίδιο συνέβη και με τις πιθανότητες ενός μωρού να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια του φλοιού», δήλωσε ο Reynolds. «Ο φλοιός είναι το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη γνώση, οπότε υποθέτουμε ότι περισσότερος φλοιός θα βοηθήσει στη βελτίωση της γνώσης καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται».

(Απίστευτο!) Μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δείχνουν ότι το γάλα της πρόωρης μητέρας είναι αρκετά διαφορετικό από το αντίστοιχο ενός μωρούς που γεννήθηκε πλήρες ημερών. Η μητέρα ενός πρόωρου θα παράγει γάλα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε σημαντικά μέταλλα και θρεπτικά συστατικά (περισσότερο λίπος, πρωτεΐνες, νάτριο, χλωρίδιο και σίδηρο). Αυτό βοηθά το μωρό της να αποκτήσει βάρος και να αναπτύξει ιστό που συνήθως αναπτύσσεται τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Το πρόωρο γάλα έχει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά της νόσου. Το πρόωρο γάλα είναι επίσης ευκολότερο να αφομοιωθεί, εξαλείφοντας τα θρεπτικά συστατικά και τους παράγοντες καταπολέμησης των λοιμώξεων πιο εύκολα διαθέσιμα για το ανεπτυγμένο μωρό.

Το Στάνφορντ υπενθυμίζει στις μητέρες με πρόωρα βρέφη:

«Το γάλα σας είναι κατάλληλο για τα συστήματα του σώματος του μωρού σας. Αυτή η καταλληλότητα επιτρέπει στο μωρό σας να χωνεύει και να χρησιμοποιεί το γάλα εύκολα και να ξοδεύει πολύ λιγότερη ενέργεια στις λειτουργίες του σώματος. Η καταλληλότητα θεωρείται επίσης ο λόγος ότι τα μωρά που παίρνουν το μητρικό γάλα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με την αλλεργία.

Όλα αυτά τα οφέλη του μητρικού γάλακτος σημαίνουν ότι το σώμα του μωρού σας είναι σε θέση να «δουλεύει» λιγότερο αλλά να λαμβάνει περισσότερη τροφή. Αυτό σημαίνει λιγότερο άγχος για την καρδιά, τους πνεύμονες, τα έντερα και τα νεφρά του μωρού. Επιτρέπει επίσης στα βρέφη υψηλού κινδύνου να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια για να μεγαλώσει και να βελτιωθεί. Δίνοντας μητρικό γάλα, δημιουργείτε ένα φάρμακο που κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να παράγει. Τα μωρά που παίρνουν αυτό το φάρμακο είναι συχνά έτοιμα για στοματική σίτιση νωρίτερα. Μπορούν επίσης να επιστρέψουν στο σπίτι νωρίτερα από τα μωρά υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν άλλους τύπους σίτισης.»

ΠΗΓΗ: Annie Kinby Annie KinSeptember 11, 2019, ACHNews – Awareness. Cooperation. Health “Studies Show that Breast Milk Grows Premature Infant Brains Faster than Formula”