Το γάλα …νερό δεν γίνεται!

Τα τελευταία χρόνια, πολλές μητέρες αναρωτιούνται και εκφράζουν φανερά την απορία τους, εάν και κατά πόσο, το μητρικό γάλα μετά το πρώτο έτος του θηλασμού εμπεριέχει ουσιαστικά στοιχεία για την ανάπτυξη του μωρού τους. Έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν πολλές κοινωνικές δοξασίες και μύθοι γύρω από το θέμα που τελικά, δεν έχουν όλες και πολύ μεγάλη δόση αλήθεια.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μια πολύ πρόσφατη έρευνα, παρουσιάστηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2019, έρχεται να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αυτό και συνεισφέρει στο πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός μετά το πρώτο έτος της ζωής.

Το γάλα δεν γίνεται νερό και δεν παύουν οι ιδιότητες του μητρικού γάλακτος να υφίστανται αντίθετα η νέα αυτή μελέτη έρχεται να αποδείξει οτι συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων στο μητρικό γάλα μετά το έτος δεν μειώνεται όπως είναι η κοινή εντύπωση αλλά αντίθετα αυξάνεται.

Η μελέτη μας λέει ότι λακτοφερίνη η πρωτεΐνη  που υπάρχει στο πολύτιμο πρωτόγαλα των πρώτων ημερών στο μητρικό γάλα η οποία έχει ανοσολογικές ιδιότητες (προστασία από λοιμώξεις, αυτοάνοσα και κακοήθειες ) από την γέννηση από το 2ο έτος της ζωής και έπειτα πάλι αυξάνεται η συγκέντρωσή της σαν στις πρώτες μέρες μετά τη γέννα. Παρόμοια λειτουργούν με αυξημένη συγκέντρωση απο τον πρώτο χρόνο και μετά κι άλλες πρωτεΐνες όπως η λυσοζύμη καθώς και τα αντισώματα iga κύτταρα.

Επομένως, όχι μόνο καταρρίπτεται οποιοσδήποτε μύθος γύρω από το μητρικό γάλα για το οτι εξασθενεί μετά τον πρώτο χρόνο, αλλά αντίθετα η έρευνα καταδεικνύει φανερά οτι το γάλα παραμένει θρεπτικό και πολύτιμο για όλη τη διάρκεια του θηλασμού, όσο αυτός διαρκέσει.

 

ΠΗΓΕΣ:

Διαβάστε επίσης το άρθο του παιδιάτρου Στέλιου  Παπαβέντση που το αναλύει απλοποιημένο

https://www.facebook.com/537173853009816/photos/a.567263463334188/2625389230854924/?type=3&theater).

Διαβάστε το πρωτότυπο επιστημονικό άρθρο στο Czosnykowska-Łukacka, Orczyk-Pawiłowicz, Broers B3, Królak-Olejnik. «Lactoferrin in Human Milk of Prolonged Lactation, Nutrients», 2019 Oct 2;11(10). pii: E2350. doi: 10.3390/nu111023500)