"Babies born by caesarean section have different gut bacteria to those delivered vaginally, the most comprehensive study to date on the baby microbiome has found."-

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική έχουν διαφορετικά εντερικά βακτήρια και μικροβίωμα…. ….από αυτά που έχουν γεννηθεί κολπικά.

"C-section babies pick up more hospital bacteria than those born vaginally, research shows"

. Συγκεκριμένα τα πρώτα φαίνεται να παίρνουν περισσότερα βακτήρια από το νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ αυτά που γεννιούνται από τον κόλπο λαμβάνουν πιο πολλά βακτήρια από τις μητέρες τους, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Guardian.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», ανέδειξαν ότι το μικροβίωμα των νεογέννητων τα οποία γεννιούνται από τον κόλπο δεν δημιουργείται λαμβάνοντας βακτήρια από τον κόλπο της μητέρας αλλά αντίθετα λαμβάνοντας εντερικά βακτήρια από την ίδια. Το εύρημα αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τις μεθόδους χορήγησης κολπικών βακτηρίων των μητέρων στα νεογέννητα από καισαρικές.

“This is not known to be harmful and mothers who need a caesarean should not be alarmed. The further effects of this in long term health need to be evaluated.”

Ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Λονδίνου (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) τονίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν θα πρέπει να αποτρέπουν τις γυναίκες από το να γεννούν με καισαρική, καθώς ο ρόλος του μικροβιώματος δεν είναι ακόμη απόλυτα γνωστός και υπάρχει ανάγκη μελετών που θα εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του στην υγεία.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν την επέκταση των ερευνών που θα προσφέρουν επιπλέον στοιχεία για το κατά πόσο οι διαφορές αυτές έχουν μακροπρόθεσμα επιδράσεις στην υγεία.

H έρευνα αυτή έγινε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου «Wellcome Trust Sanger», του Πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL και του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Για περισσότερα διαβάστε την πηγή που αναφέρεται παρακάτω:

ΠΗΓΗ: THE GUARDIAN online

https://www.theguardian.com/society/2019/sep/18/caesarean-babies-have-different-gut-bacteria-microbiome-study-finds