Καρεκλάκια ασφαλείας αυτοκινήτου και θνησιμότητα βρεφών

Όλοι μας έχουμε βρεθεί στη θέση αν θα ξυπνήσουμε το μωρό μας επιστρέφοντας από ένα ταξίδι ή μια απλή βόλτα το οποίο έχει αποκοιμηθεί στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου.

Η δεύτερη σκέψη είναι να βγάλουμε το κάθισμα από το αμάξι και το φέρουμε μέσα στο σπίτι αφήνοντας το μωρό  να συνεχίσει ανενόχλητο τον ύπνο του.

Η σκέψη σίγουρα θα βόλευε όλους τους γονείς , σύμφωνα όμως με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics αποδεικνύει πως αυτή η πρακτική μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Στη μελέτη αυτή υπολογίστηκαν οι παράγοντες που οδήγησαν στον θάνατο 11,779 μωρά ηλικίας έως και 12 μηνών τα τελευταία 10 χρόνια. Βρέθηκε λοιπόν πως το 3% των θανάτων συνέβησαν όταν τα μωρά βρισκόντουσαν μέσα σε καρεκλάκια αυτοκινήτου.

Το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου απασχολεί τους επιστήμονες και υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά μα το φαινόμενο αυτό σε μωρά ηλικίας εώς 12 μηνών .

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που σχετίζονται με τους αιφνίδιους θανάτους των μωρών ηλικίας έως και 12 μηνών που κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ξέρει τι πραγματικά συνέβη και ποιο ήταν το ακριβές αίτιο.

Πρέπει να καταλάβουν οι γονείς πως τα καρεκλάκια αυτοκινήτου να παρέχουν  ασφάλεια στο μωρό εντός ενός μετακινούμενου οχήματος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατο του παιδικού κρεβατιού ενός μωρού.

Σύμφωνα με την έρευνα τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός πως το κάθισμα αυτοκινήτου κάνει το σώμα του μωρού να έχει μία κλίση προς τα πάνω ενώ το παιδικό κρεβάτι του προσφέρει την ασφάλεια να κοιμηθεί πάνω σε μία εντελώς επίπεδη επιφάνεια.

Συμπερασματικά οι γονείς δε θα πρέπει να ξεχνάνε πως η χρήση τους είναι αποκλειστικά και μόνο εντός του αυτοκινήτου έτσι όταν φτάνουν στο προορισμό τους είναι πολύ σημαντικό να το μεταφέρουν τα μωρά τους από το κάθισμα στο παιδικό του κρεβάτι παρόλο που δεν είναι βολικό για τους γονείς.

Η έρευνα τονίζει οτι οι γονείς θα πρέπει να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα καρεκλάκια εντός του αυτοκινήτου και δεν θα πρέπει να αγχώνονται εάν τα μωρά τους αποκοιμούνται σε αυτά γιατί στο αυτοκίνητο προσφέρουν την κατάλληλη ασφάλεια είτε κοιμούνται είτε είναι ξύπνια.

ΠΗΓΕΣ:

Liaw P, et al.  “Infant Deaths in Sitting Devices,” Pediatrics. May 20, 2019, https://doi.org/10.1542/peds.2018-2576  και αναλύεται στο Alyson Sulaski Wyckoff, Associate Editor, «Large study sheds light on infant deaths in sitting devices» May 20, 2019 https://www.aappublications.org/news/2019/05/20/sittingdevices052019,