Το γάλα της πρώτης παιδικής ηλικίας (το ξένο γάλα) είναι ίδιο είναι για κάθε παιδί, για κάθε μέρα σε διάστημα δώδεκα μηνών. Αν ένα παιδί είναι γεννητικά καθορισμένο να γίνει δύο μέτρα, το ύψος αυτό δεν θα το φτάσει γιατί του στερούμε τους αυξητικούς παράγοντες από το μητρικό γάλα. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβουμε την μοναδικότητα και τις ιδιαίτερες και εξατομικευμένες ανάγκες των νεογνών. Το μέγιστο δυνατό όφελος για την υγεία του θα πρέπει να είναι ο στόχος και όχι το κέδρος των βιομηχανιών παραγωγής γάλακτος.

Κάθε μητέρα παράγει διαφορετικό γάλα ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του συγκεκριμένου μωρού. Υπάρχει τεράστια ποικιλία από γυναίκα σε γυναίκα στα ποσοστά λιπαρών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων. Υπάρχουν διαφορές στη σύσταση μητρικού γάλακτος σε δίδυμα, ανάλογα με τις ανάγκες των νεογνών. Επίσης υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το φύλο.
Τα αγόρια έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε σχέση με τα κορίτσια. Η διατροφή της μητέρας είναι καθοριστικός παράγοντας. Συστήνεται αποφυγή μονοφαγίας (π.χ. διατροφή μόνο με πρωτεΐνη) γιατί το γάλα στερείται σπιρτάδας, νοστιμιάς και ενδιαφέροντος
Ποικιλία στη διατροφή της εγκύου δίνει ένα έχτρα διατροφικό ενδιαφέρον του μωρού προς το μητρικό γάλα. Τα νεογνά έχουν διατροφική μνήμη. Έτσι εάν η μαμά αρέσκεται στην χρήση πχ μυρωδικών, το μωρό στους έξι μήνες με την εισαγωγής των στέρεων τροφών θα δεχτεί στη διατροφή του πολύ εύκολα τις τροφές που προτιμούσε και έβαζε στο διαιτολόγιο της η θηλάζουσα. Διαφοροποίηση στη σύσταση του μητρικού γάλακτος υπάρχει και σε σχέση με την ηλικία των νεογνών. Σε περίπτωση πρόωρων νεογνών το μητρικό γάλα είναι ενισχυμένο με ανοσοσφαιρίνες, αυξητικούς και ορμονικούς παράγοντες για να ενισχυθεί όχι μόνο η άμυνα αλλά και να προασπιστεί η βιωσιμότητα τους. Το γάλα μετά τους έξι μήνες είναι το ίδιο πολύτιμο και απαραίτητο για την άμυνα και την ανάπτυξη του μωρού περιέχοντας λίπος που μπορεί να φτάνει κάποιες φορές και το 28%. Ας μην ξεχνάμε ότι ο θηλασμός είναι η κύρια διατροφή του μωρού τον πρώτο χρόνο. Οι στέρεες τροφές έρχονται συμπληρωματικά να ενισχύσουν τον πρώτο ρόλο που έχει δικαιωματικά ο θηλασμός. Θηλάζοντας κάνετε το καλύτερο δυνατό για την συγκεκριμένη στιγμή, για τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχει το παιδί σας.
Κανένα βιομηχανικό γάλα δεν μιμήθηκε και δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει την πληρότητα που προσφέρει το μητρικό την κάθε στιγμή.